De Gucht: ‘Twee weken gebakkeleid voor zachte landing van Magnette’

Karel De Gucht © Belga Image

Karel De Gucht, als voormalig Eurocommissaris voor Handel een van de drijvende kranten achter het vrijhandelsakkoord met Canada (CETA), spreekt tegen dat Waals minister-president Paul Magnette zijn slag heeft thuisgehaald.

‘Juridisch is er zeer weinig veranderd aan het CETA-akkoord. Men heeft twee weken gebakkeleid om een zachte landing van Paul Magnette mogelijk te maken,’ zei Karel De Gucht in De ochtend op Radio 1.

De Gucht gelooft ook niet dat de Waalse minister-president heeft gezorgd voor meer transparantie bij de onderhandeling van toekomstige verdragen. ‘Voor het Verdrag van Lissabon onderhandelde de Europese Commissie zonder dat daar veel over gezegd werd, maar sinds dat verdrag is dat wel het geval en zijn er zeer regelmatig debriefings voor het Europees parlement. Na elke onderhandelingsronde is er ook een debriefing naar het middenveld, de teksten die door Europa op tafel worden gelegd kunnen vrij worden geraadpleegd.’

De voormalige Europees commissaris brengt voorts nog eens in herinnering dat hij in 2014 het akkoord heeft geparafeerd met toestemming van de federale regering, die goedkeuring had van de deelstaten.

‘Zeggen dat dit akkoord in geheime achterkamertjes is onderhandeld, is klinkklare nonsens. Magnette heeft gewoon geprobeerd om hier politieke munt uit te slaan. Het is een intern politiek spel, zonder meer, en ik denk dat hij dat maar al te goed weet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content