De Gucht: 'Belgische begroting is deliberatiegeval'

28/05/13 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Krijgt België een boete van de Europese commissie voor zijn begroting? Europees commissaris Karel De Gucht noemt ons land een 'deliberatiegeval'.

De Gucht: 'Belgische begroting is deliberatiegeval'

© Reporters

"In studententermen zou ik zeggen dat België een deliberatiegeval is". Zo blikte eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) in het VRT-programma Villa Politica vooruit naar de beslissing die de Europese Commissie neemt over eventuele maatregelen tegen het buitensporige Belgische begrotingstekort.

De Europese Commissie bespreekt of ze stappen onderneemt tegen de Belgische schendingen van de Europese begrotingsafspraken. Ons land nam volgens de Commissie onvoldoende structurele maatregelen in 2010 en 2011 en bovendien steeg het begrotingstekort vorig jaar opnieuw boven de drempel van drie procent uit. België riskeert een sanctie ter waarde van 0,2 procent van het bbp.

In de pers wordt ervan uitgegaan dat België aan een boete zal ontsnappen. Verwacht wordt dat de Europese Commissie immers ook een aantal andere landen wat budgettair respijt zal geven.

'België moet voorbereid zijn op kosten vergrijzing'

De Gucht wou echter niet vooruitlopen op de beslissing. "In studententermen zou ik zeggen dat België een deliberatiegeval is", zei hij enkel. De eurocommissaris maakte wel diets dat België ook dit en volgend jaar structurele inspanningen zal moeten leveren om de begroting opnieuw op orde te krijgen en het land voor te bereiden op de kosten van de vergrijzing. Naar aanleiding van de begrotingscontrole van maart raakte de Belgische regering het met bevoegd eurocommissaris Olli Rehn reeds eens over 1 procent structurele maatregelen in 2013 en 0,6 procent in 2014.

Overigens liet De Gucht zich in Villa Politica evenmin uit over zijn eigen politieke toekomst met het oog op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014. Hij wou enkel kwijt dat hij er geen enkel probleem mee heeft dat liberaal fractieleider en oud-premier Guy Verhofstadt de Europese lijst zou trekken. (Belga/AVE)

Onze partners