De Gordel vertrekt niet in Sint-Genesius-Rode

© Belga

De gemeenteraad heeft beslist: Sint-Genesius-Rode zal dit jaar geen vertrek- en aankomstplaats zijn voor De Gordel.

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode heeft tijdens een incidentrijke zitting beslist om geen toelating te geven aan Bloso om tijdens de komende De Gordel op 2 september een start- en aankomstplaats in te richten op het grondgebied van de gemeente. De raad staat wel toe dat De Gordel door de gemeente passeert. De Franstaligen raadsleden stemden voor, de Nederlandstalige tegen.

Beersel
Volgens burgemeester Myriam Rolin gaat Rode met deze beslissing in op de wens van de overgrote meerderheid van de inwoners van Sint-Genesius-Rode, die wegens de grote hinder niet meer willen dat in Rode een trefpunt georganiseerd wordt tijdens De Gordel. Ze zei dat ze dit standpunt al in april aan Bloso had meegedeeld en vroeg zich af waarom deze organisatie ondertussen geen alternatieve oplossing had uitgewerkt. Rolin verwees hierbij naar de belangstelling die Beersel al getoond had om als trefpunt te fungeren.

Vlaams schepen Anne Sobrie verwees in haar repliek de argumenten in verband met hinder naar de prullenmand en stelde dat nog geen enkele handelaar protest had laten horen. Ook het financieel argument dat Rolin eerder tijdens het schepencollege naar voren had gebracht, gaat volgens Sobrie niet op omdat Bloso al jaren ongeveer alle organisatorische kosten op zich neemt.

Federale politieagenten
Volgens Sobrie heeft Rolin bovendien voor de dag van De Gordel zestig federale politieagenten gevorderd, onder meer om haar huis te beschermen, wat de samenleving een veelvoud zou kosten in vergelijking met de organisatie van De Gordel.

De raadszitting verliep bijzonder chaotisch omdat net voor de stemming een 25-tal leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) het kleine zaaltje waar de raadszitting plaatsvond met veel lawaai bezet hield. De aanwezige agenten hadden de grootste moeite om de actievoerders buiten te werken. Dat ging gepaard met heel wat duw- en trekwerk, waarbij zelfs een paar tafels van raadsleden tegen de vlakte gingen. TAK had eerder op de avond het Gordelsecretariaat in Rode al figuurlijk dichtgemetseld.

Verder overleg
Vrijdag houden Bloso, de kabinetten van de ministers Muyters en Bourgeois en de gouverneur van Vlaams-Brabant crisisvergadering over hoe het nu verder moet met De Gordel. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content