‘De gok van de CDH isoleert de PS en trekt het Franstalige spel open’

Elio Di Rupo (PS, links) en Benoit Lutgen (CDH, rechts). © Belga
Olivier Mouton
Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

De ‘gedegouteerde’ Franstalige christendemocraten laten de socialisten vallen. Een alternatieve meerderheid met de liberalen zou Wallonië en Brussel kunnen wakker schudden. Tenzij de chaos losbarst…

Het is een fameuze wending. En een gok. Benoît Lutgen, voorzitter van de CDH, kondigde maandag een ‘noodzakelijke en onmiddellijke breuk’ aan met de PS.

De CDH laat zo zijn socialistische partner vallen met wie de partij in maar liefst drie meerderheden regeerde: het Waals gewest, het Brussels gewest, en de Franstalige gemeenschap.

De beslissing van de humanistische partij wordt gerechtvaardigd door het ‘degout’ ten opzichte van de persoonlijke verrijking van Yvan Mayeur en Pascale Peraïta bij Samusocial.

De gok van de CDH isoleert de PS en trekt het Franstalige spel open.

De opeenvolging van schandalen, rechtvaardigt Lutgen, verhindert het noodzakelijke werk dat onder meer uitgevoerd moet worden om Wallonië recht te trekken, het bestuur te verbeteren of het onderwijs te herstellen.

Die beslissing, die alle potentiële partners zou verrast hebben, komt samen met een oproep naar MR, Ecolo en Défi om een alternatieve meerderheid te vormen. In de Gewesten kan een meerderheid namelijk enkel met een constructieve motie van wantrouwen omver geworpen worden. Met andere woorden, de partner die de regering wil laten vallen moet een alternatieve meerderheid voorstellen.

Volgens de informatie van Le Vif/L’Express werd er naast de oproep van Lutgen op voorhand geen enkele alternatieve meerderheid voorgesteld. Het is een plotse wending, maar ook een gok die sommige partners betreuren. Ze zijn immers weinig overtuigd dat het anderhalf jaar voor de verkiezingen loont om zulke risico’s te nemen.

De drie aangesproken partijen organiseren deze namiddag halsoverkop vergaderingen. Olivier Maingain, de voorzitter van Défi komt zelfs overhaast terug uit Canada. Olivier Chastel, voorzitter van MR, zegt open te staan voor een debat over de toekomst van de gefedereerde entiteiten.

De beslissing van de CDH isoleert de PS die er in Wallonië en Brussel al behoorlijk slecht aan toe is. De socialisten hebben geen monopolie op de affaires, zei Lutgen, maar ze stapelen ze op met cynisme terwijl ze geacht worden de meest kwetsbaren te beschermen.

Het moment waarop de CDH overloopt en breekt met de PS is er dus eindelijk gekomen. Benoît Lutgen lag zwaar onder zuur, ook intern, omdat hij er na de verkiezingen van 2014 resoluut voor koos om met de PS te besturen. Sindsdien lag het huwelijk PS-CDH in Wallonië zwaar onder spanning, onder meer op fiscaal en sociaal vlak. De Brusselse zaak rond Samusocial was de druppel die de emmer deed overlopen.

De MR staat al meer dan twintig jaar te trappelen om de teugels in Wallonië en Brussel over te nemen.

Beter laat dan nooit: Lutgen heeft eindelijk verstaan dat het niet met die PS is dat hij Wallonië zal hervormen – hoe dringend een hervorming ook nodig mag zijn.

Met zijn oproep naar de partners, opent Benoît Lutgen het Franstalige politieke spel. De MR staat al meer dan twintig jaar te trappelen om de teugels in Wallonië en Brussel over te nemen. De partij heeft nu een gouden kans die de positieve en snelle reactie van Olivier Chastel verklaart.

Maar door iedereen te verrassen louter om de verliezende CDH in de peilingen te helpen, dreigt Lutgen ook potentiële partners boos te maken die geneigd zouden kunnen zijn PS en CDH openbaar te laten botsen. Dit alles onder het zeer aandachtige oog van de Vlamingen die verbijsterd zijn door het psychodrama dat al enkele weken in het zuiden van het land aan de gang is.

De ontegensprekelijke gedurfde keuze van de atypische voorzitter opent een nieuw hoofdstuk in Wallonië en Brussel. In voor- of tegenspoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content