‘De Gelder hoorde de vettige stem van Vermassen’

© Belga

Kim De Gelder lijdt aan “een schizofrene psychose” en is “ontoerekenbaar”, zeggen Karel Ringoet en Geert De Bruecker, psychiaters van de verdediging.

De psychiaters kwamen in hun tegenexpertise tot de diagnose van “schizofrene psychose” bij De Gelder. “We hebben een zekerheidsdiagnose van 99,999 procent dat er sprake is van schizofrenie”, zei De Bruecker.

De twee psychiaters verwezen naar de twee SPECT-scans die bij De Gelder werden uitgevoerd. Volgens de wetsgeneesheren mogen er echter aan die hersenscans geen conclusies verbonden worden wat toerekeningsvatbaarheid betreft.

‘In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand’

“De man heeft een zeer ernstige metabole en de visu vaststelbare stoornis in zijn hersenmetabolisme. In zijn hersenen is iets ernstigs aan de hand. De SPECT-scan toont duidelijk aan dat er een stoornis is.”

Bovendien heeft Kim De Gelder volgens Ringoet in de gevangenis aan twee psychiaters gezegd dat hij “de vettige stem van meester Vermassen” hoort. De Gelder zou ook de stem van Guy Verhofstadt en een Canadese terdoodveroordeelde gehoord hebben. Toen de psychiater dat verhaal vertelde, verscheen een lach op het gezicht van de beschuldigde.

‘Enige motivatie is het ziek zijn’

De voorzitter van het hof, Koen Defoort, vroeg Ringoet en De Bruecker of we “het stemmenverhaal” van de beschuldigde “niet met de nodige korrel zout moeten nemen”. De Gelder gaf eerder al toe dat het verhaal van de stemmen gelogen was.

“Ik geloof in die stemmen”, antwoordde Ringoet. De Bruecker merkte op dat De Gelder ook voor de feiten al had geklaagd dat hij geluiden hoorde. HIj ziet geen enkele “rationele motivatie” voor de “onbegrijpelijke” daden van De Gelder. “De enige motivatie is het ziek zijn. Die man weet het zelf niet.”

Ringoet zegt dat Kim zich niet meer bewust is van wat goed en kwaad. “Hij was, is, en zal zijn in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid.”

‘Ik hoor verschillende stemmen’ (De Gelder)

Tijdens een discussie tussen advocaat Walter Damen en Ringoet, vroeg die laatste aan de beschuldigde of hij nog stemmen hoort. De Gelder, die wat achteruitgezakt op de beschuldigdenbank zat, veerde meteen recht.

“Ik heb inderdaad stemmen gehoord de laatste weken, en ook de laatste jaren”, zei De Gelder. De voorzitter wees de beschuldigde erop dat hij daarmee zijn eerdere verklaringen tegenspreekt. De Gelder zei eerder immers dat hij loog over stemmen in zijn hoofd.

Daarop zei De Gelder dat hij vóór de feiten geen stemmen hoorde. “En tijdens de feiten wel dan? “, repliceerde Defoort. De Gelder antwoordde: “Meneer, ik blijf bij wat ik zonet heb verklaard”. Opnieuw reageerde de voorzitter daarop dat De Gelder eerder iets anders heeft verklaard.

‘Ben zeer oneerlijk geweest’

De Gelder gaf toe dat hij “zeker in het begin” heeft gelogen. De voorzitter vroeg daarna of hij tegenover de vier in de zaal aanwezige psychiaters altijd eerlijk is geweest. Tegen de politie en de psychiaters aangesteld door de onderzoeksrechter is De Gelder naar eigen zeggen “zeer oneerlijk geweest”.

Tegen de psychiaters die de verdediging aanstelde, was De Gelder ook niet altijd eerlijk, zo zei hij. “Maar ik heb er in elk geval meer vertrouwen in.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content