De Gelder heeft drie aanstekers in zijn cel

19/02/13 om 06:24 - Bijgewerkt om 06:24

Grote consternatie bij de agenten die sinds de cipiersstaking Kim De Gelder bewaken in de gevangenis van Oudenaarde. "Hij was aan het roken in zijn cel. Hij had drie aanstekers rond zich liggen", zeggen ze. "Roken houdt hem rustig", zeggen de stakende cipiers.

De Gelder heeft drie aanstekers in zijn cel

© Belga

De directeur van de gevangenis van Oudenaarde staat er volgens Het Laatste Nieuws om bekend dat hij veel toestaat. "Zo mogen alle gevangenen hier roken in hun cel. Ook Kim De Gelder. Dat houdt hen rustig", klonk het bij de stakende cipiers.

Anders is dat bij de agenten die sinds vorige week het werk van de stakende cipiers overgenomen hebben: "We schrokken ons een bult toen we Kim De Gelder zagen roken in zijn cel. In zijn cel lagen drie aanstekers."

Dat De Gelder aanstekers bij zich in zijn cel heeft, is volgens de krant verbazingwekkend. De inzet van zijn proces is net de kwestie of hij ontoerekeningsvatbaar is of niet. "Als hij dat niet is, zoals zijn advocaat beweert, dan is het alvast geen goed idee om hem met aanstekers te laten spelen. Wat als hij zijn matras in brand zou hebben gestoken omdat de stemmetjes in zijn hoofd hem dat hadden bevolen", aldus de agenten.

Laurent Sempot van het Bestuur der Strafinrichtingen wil enkel kwijt dat in elke gevangenis de directeur met enige autonomie kan beslissen over het regime van zijn gedetineerden. "Wellicht heeft hij in Oudenaarde beslist dat de aanstekers geen acuut gevaar vormen, ook niet bij De Gelder."

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder die steeds pleitte dat zijn cliënt stemmetjes in zijn hoofd hoort, wou niet reageren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners