De Europese Conferentie Milieu en Gezondheid op de helling

09/06/10 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

De Vlaamse regering geeft voor de tweede EU Conferentie over Milieu en Gezondheid niet thuis.

De Europese organisatie EPH (Environment and Public Health), die zich inlaat met milieu en gezondheid binnen de Europese Unie, werd in 1991 binnen het Fonds van Wetenschappelijk Onderzoek opgericht en is in Brussel gevestigd. Maar een verhuizing hangt in de lucht, zo wordt in Europese kringen vernomen.

De Vlaamse regering, die in 1993 nog de eerste EU Conferentie over Milieu en Gezondheid in opdracht van de Europese Commissie ondersteunde, geeft, net als de andere deelgebieden, niet thuis voor de tweede conferentie, die gepland is voor het najaar van 2010.

Het wegvallen van de steun is nogal pijnlijk omdat de EU Conferentie over Milieu en Gezondheid een van de hoogtepunten van het Belgische voorzitterschap moest worden. Bovendien hadden de Europese Commissie en het Europees Parlement hun medewerking al toegezegd.

De Vlaamse regering wijst er dan weer op dat beslissing om de 2de conferentie niet te ondersteunen samen met de andere deelregeringen werd genomen in de Nationale Cel Leefmilieu en Gezondheid, wegens beperktere middelen en andere prioriteiten. Overigens werden in het kader van het voorzitterschap andere initiatieven genomen, zegt een regeringsbron.

Het wegvallen van de steun voor de EPH, waar de ontgoocheling bijzonder groot is, laat nu de weg helemaal vrij voor andere spelers, zoals de Franse energie- en nutsbedrijven die een meer dan gewone belangstelling laten blijken voor de EPH-werkzaamheden.

Onze partners