De Croo wil 'moediger beleid' en 'totale omslag' bij ontwikkelings-samenwerking

18/11/14 om 15:49 - Bijgewerkt om 16:03

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) belooft de ngo's dat ze de komende twee jaar niets of nauwelijks zullen moeten inleveren. De minister wil het 'DNA van de ontwikkelingssamenwerking aanscherpen rond mensenrechten en duurzame economische groei.'

De Croo wil 'moediger beleid' en 'totale omslag' bij ontwikkelings-samenwerking

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) © Belga

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) belooft de komende twee jaar (budgettaire) stabiliteit voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Tegen 2017 moet er wel een 'omslag qua aanpak' komen, met minder 'verkruimeling', een grotere inhoudelijke en geografische focus en een 'moediger beleid' op het vlak van mensenrechten.

Dat zei De Croo bij de voorstelling van zijn beleidsverklaring in de bevoegde Kamercommissie. Ontwikkelingssamenwerking financiert vandaag tussenkomsten van 206 organisaties in 101 landen. De Croo stelt dat die versnippering dreigt af te glijden naar 'verkruimeling', zeker nu de budgetten onder druk staan. De minister wil 'het DNA van de Belgische ontwikkelingssamenwerking' aanscherpen rond twee assen: mensenrechten en duurzame economische groei.

Kindhuwelijken

Wat mensenrechten betreft verwijst De Croo naar de recente campagne van Plan België rond kindhuwelijken. 'Een jong meisje dat wordt uitgehuwelijkt, verliest haar haar vrijheid en haar toekomst. Hoe meer mensen opstaan tegen deze aantasting van de waardigheid van jonge meisjes en hoe luider onze stem klinkt, hoe sneller we een einde kunnen maken aan dit onrecht', zei de minister eerder bij de aftrap van de campagne.

'Vrouwen helpen om hun reproductieve keuzes zelf te maken, is ook een belangrijke bijdrage tot inclusieve groei', voegde De Croo daaraan toe in de Kamercommissie.

'Moediger beleid'

De Croo wil een 'moediger beleid' voeren en hulp heroriënteren als die stappen vooruit uitblijven. De inzet op economische groei moet ervoor zorgen dat de betrokken landen op termijn zelfredzaam worden. De groei moet wel duurzaam zijn en mag niet ten koste gaan van zaken als het klimaat, zegt De Croo.

Er komt een geografische focus op West- en Noord-Afrika en de regio van de Grote Meren. Ook het aantal partnerlanden wordt teruggeschroefd van 18 naar 15.

De Croo benadrukte dat tot 2017 de actoren, de ngo's en de multilaterale organisaties niets of nauwelijks zullen moeten inleveren. Om die budgettaire stabiliteit mogelijk te maken ondanks de besparingen gaat De Croo met de Wereldbank onderhandelen over een spreiding van de Belgische bijdrage. (Belga/AVE)

Onze partners