De Croo: "Wij zijn geen reservewiel"

07/01/11 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo staat niet a priori negatief tegenover de uitgestoken hand van Elio Di Rupo, "maar dat betekent niet dat we mee aan tafel gaan".

De Croo: "Wij zijn geen reservewiel"

© Belga

De Croo herhaalt vrijdag in verschillende kranten zijn standpunt: "Wij gaan niet het reservewiel spelen." Open VLD zegt niet onmiddellijk "neen" tegen onderhandelingen, maar wil dan snel knopen doorhakken over de staatshervorming om de sociaaleconomische dossiers en de besparingen te kunnen aanpakken. Maar, zo stelt De Croo, "we gaan niet het vijfde wiel aan de wagen spelen. Daarenboven wachten we nu eerst af wat de koning maandag zegt".

Volgens De Croo blaast de PS-voorzitter "warm en koud tegelijk". "Enerzijds zegt hij dat Johan Vande Lanotte moet doorgaan als bemiddelaar. Maar daarmee bedoelt hij waarschijnlijk dat moet worden doorgegaan met de huidige zeven partijen. Anderzijds zegt Di Rupo dat hij openstaat voor een 'nieuwe formule'. Maar wat dit betekent, is voor mij ook niet duidelijk. Bedoelt hij dan een nieuwe formule om een noodregering te vormen? Of een nieuwe formule om opnieuw te gaan onderhandelen?"

Record De Croo vindt dat maar één zaak duidelijk is: "We breken vandaag het Europees record, we zitten meer dan zes maanden zonder regering en de speeltijd is voorbij. Want we staan nu precies waar we stonden op 14 juni", de dag na de federale verkiezingen.

Lees meer over:

Onze partners