De Croo noemt N-VA-kritiek 'onverantwoord'

27/09/11 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is absoluut niet te spreken over de kritiek van N-VA op het akkoord rond de financieringswet.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is absoluut niet te spreken over de kritiek van N-VA op het akkoord rond de financieringswet. De Croo ontkent dat er sprake is van "manipulaties", zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt.

"Alle berekeningen zijn door de Nationale Bank gemaakt. Ik vind de insinuaties van de N-VA zeer onverantwoord", zo zei De Croo dinsdag in het radioprogramma De Ochtend. De Open VLD-voorzitter waarschuwde nog dat de socio-economische onderhandelingen best nog moeilijker kunnen worden dan de communautaire onderhandelingen.

Bart De Wever had maandag forse kritiek op het akkoord rond de financieringswet. Volgens de N-VA-voorzitter zitten er manipulaties in de berekening en is er onder meer sprake van een "fenomenale groei van het bbp". Volgens hem zou het akkoord voor Vlaanderen neerkomen op een verlies van 2,5 miljard euro in 2030 in plaats van een positief resultaat van bijna 300 miljoen euro.

De Croo: 'De Wever verziekt debat met foute informatie'

Open VLD-voorzitter De Croo pikt die kritiek niet. In een tekst op zijn eigen website, onder de titel "Eerlijk duurt het langst", zegt De Croo dat De Wever "het debat verziekt door onjuiste informatie te verspreiden".

"Toch wel rare jongens, die Vlaams-nationalisten. Eerst halen ze fors uit naar het politiek akkoord over de financieringswet zonder de cijfers te hebben, een dag later matigen ze hun toon en zeggen ze op de teksten te wachten. En vandaag flanst men dan zelf maar iets in elkaar", zo staat te lezen op de website van De Croo.

De Croo verwijst naar de kritiek van de N-VA op de verwachte bbp-groei. "De Wever weet zeer goed dat de berekeningen gebaseerd zijn op prognoses van de Nationale Bank. Meer nog, alle berekeningen werden uitgevoerd door de Nationale Bank. Daarbij gaat men uit van een groei van 1,85 procent per jaar. Dat is een redelijk conservatieve benadering, want de voorbije decennia was de groei in ons land 2 procent."

Sneer naar Muyters

In De Ochtend gaf De Croo een sneer aan het adres van Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA). "In Terzake sprak hij van een groei van 3,9 procent. Maar dat is de groei inclusief de inflatie. Dan is die 3,9 procent perfect normaal. Muyters en cijfers, het blijft een probleem", aldus De Croo.

De Open VLD-voorzitter begrijpt dat er kritiek is op het niet vrijgeven van de teksten van de akkoorden. "Maar dat er geen teksten zijn, is nog geen reden om onwaarheden te verkondigen of zelf cijfers uit te vinden", aldus De Croo in De Ochtend. Volgens De Croo zullen de teksten "binnen een paar dagen" worden vrijgegeven.

De Croo: 'Socio-economische onderhandelingen nog moeilijker'

De Croo liet dinsdagochtend nog verstaan dat de onderhandelingen over het socio-economische "nog moeilijker" beloven te worden dan de communautaire onderhandelingen. Volgens De Croo staat ons land voor een "immense opgave". "We moeten besparen zonder de toekomstige generaties in gevaar te brengen."

Volgens De Croo wordt het belangrijk om rekening te houden met de Europese aanbevelingen. Maar even later liet PS-kopstuk Paul Magnette in De Ochtend verstaan dat die aanbevelingen ook niet "slaafs" moeten gevolgd worden. "Ook Europa kan zich vergissen", klonk het. Die Europese aanbevelingen kunnen volgens hem "een basis" vormen, maar moeten ook weer niet gezien worden als de Bijbel. (Belga/SD)

Onze partners