De Croo: 'Indexsprong mogelijk, maar ook andere alternatieven'

31/01/12 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Een indexsprong is theoretisch mogelijk maar in het kader van de nieuwe begrotingsinspanningen zijn andere maatregelen mogelijk, zo zegt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Volgens de liberale voorzitter moet het debat over de index gevoerd worden in het debat over de competitiviteit met de buurlanden, zo zei hij in La Première op de RTBF-radio.

Als mogelijke alternatieven voor de indexsprong denkt De Croo onder meer aan een verhoging van de btw om de lasten op arbeid te verschuiven naar de milieulasten. Maar in België liggen de btw-tarieven redelijk hoog, voegde hij eraan toe.

Een vermogensbelasting is hij minder genegen omdat die wegens de mobiliteit van de vermogens weinig efficiënt zal zijn.

'De Croo: 'Wie begrotingsmaatregelen wil veranderen, moet op anderen stemmen'

De Open VLD-voorzitter benadrukt de noodzaak van bijkomende begrotingsinspanningen om de welvaart van het land te behouden. De maatregelen die door de regering genomen zijn, worden door een grote meerderheid in het parlement gedragen. Wie ze nog wil veranderen, moet voor anderen stemmen bij de volgende verkiezingen. Over de overgangsmaatregelen en maatregelen voor specifieke groepen, wordt nog onderhandeld.

Wat de staking van maandag betreft, wil Alexander De Croo geen onderscheid maken inzake stakingscultuur tussen het noorden en het zuiden van het land. De Walen zijn meer gesyndikeerd, "maar er waren ook stakingen in Vlaanderen en de haven van Antwerpen werd ook getroffen door blokkades". (Belga/SD)

Onze partners