De Croo fluit De Gucht terug

13/01/11 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Volgens de Open VLD-voorzitter heeft de N-VA samen met de PS de opdracht gekregen om een regering te vormen;

Voor Open VLD-voorzitter Alexander De Croo moeten de PS en de N-VA samen een federale regering vormen omdat ze daartoe wegens hun verkiezingsoverwinning de opdracht toe hebben gekregen.

Dat zei De Croo donderdag in een reactie op de uitspraken van Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht, die had gesuggereerd een federale regering zonder de N-VA te vormen als die partij niet in staat is een akkoord over de staatshervorming te sluiten.

De Open VLD-voorzitter is het niet eens met De Gucht en wijst erop dat het om diens 'puur persoonlijke visie' gaat.

'Opdracht om regering te vormen'

De PS en de N-VA hebben de verkiezingen gewonnen en dus een duidelijke opdracht gekregen om een regering te vormen die een staatshervorming realiseert en de sociale, budgettaire en economische uitdagingen aanpakt, aldus De Croo.

Hij wijst erop dat N-VA en PS, wiens voorzitters nauw samenwerken met koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, nu mee in de 'cockpit' van het werk inzake de staatshervorming zitten en daarmee de 'zoveelste' herkansing om op één lijn te geraken.

Volgens De Croo moeten ze bewijzen dat ze in staat zijn tot een compromis. Hij meent dat ze 'verpletterende' verantwoordelijkheid" dragen voor de huidige impasse en de gevolgen daarvan op de financiële markten.

Onze partners