De Croo: 'De lonen zullen niet stijgen'

21/02/13 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

'De regering zal de lonen niet laten stijgen.' Dat heeft minister van Pensioenen Alexander De Croo gezegd in een onderhoud met vakbonden.

De Croo: 'De lonen zullen niet stijgen'

© Belga

'De regering zal alle maatregelen nemen die nodig zijn,' zei minister van Pensioenen Alexander De Croo. Hij ontving de vakbonden in de marge van de nationale betoging in Brussel die meer dan 30.000 manifestanten op de been bracht.

Loonstop en flexibeler werken

'De loonstop en de maatregelen voor flexibeler werken komen er in ieder geval,' zei De Croo. Flexibeler werken betekent vooral: overuren maken. 'Mensen die overuren maken, worden beter betaald,' zei De Croo. 'En bedrijven hebben dat nodig om hun pieken te kunnen opvangen.'

'We zullen de loonnorm doorvoeren om de competitiviteit van onze bedrijven te verzekeren. Iedereen weet dat dit een groot probleem is in ons land.'

Vakbond kan uitspraken De Croo niet smakenDe liberale vakbondsman Jan Vercamst kon de uitspraken van minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) niet waarderen. Die zei aan de VRT dat de regering de loonkosten niet zal laten stijgen. "Hij spreekt voor zijn beurt", aldus Vercamst.

De voorzitter van de liberale vakbond hoopt dat de regering met een opening komt in het loondebat. "Anders vrees ik voor de sociale vrede". Vercamst zei dat na een onderhoud tussen de vakbonden en minister van Werk Monica De Coninck. De minister luisterde volgens de vakbonden naar hun grieven, maar echte antwoorden kwamen er nog niet.

De vakbonden leggen na de manifestatie de bal in het regeringskamp. "We hopen op een opening. Er is vrijheid nodig van loonsonderhandelingen. De bevriezing van de lonen kunnen we nooit aanvaarden.

Een opening zou het overleg nieuw leven inblazen". Zoniet, waarschuwde hij, "vrees ik voor de sociale vrede".

Onze partners