‘De Croo blokkeert N-VA-kandidaat-gouverneur Oost-Vlaanderen’

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) blokkeert de benoeming van Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dat schrijft De Morgen. Briers wordt door de N-VA naar voor geschoven als onafhankelijke, partijloze gouverneur.

De benoeming van een nieuwe gouverneur in Oost-Vlaanderen was eerder al de inzet van een zware strijd tussen Open VLD en N-VA. De huidige gouverneur André Denys, die met pensioen gaat, is een Open VLD’er. Oost-Vlaanderen is voor Open VLD een belangrijke provincie.

Tot groot ongenoegen van Open VLD is in de Vlaamse regering overeengekomen dat N-VA de gouverneur voor Oost-Vlaanderen mag leveren. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de partij van Bart De Wever dit mag doen. Tot nu toe verdeelden de drie traditionele partijen CD&V, SP.A en Open VLD de provincies onder elkaar. De grote doorbraak van N-VA bij de jongste federale verkiezingen, leidde ertoe dat deze partij haar beurt opeiste.

Postjes

Gisteren raakte bekend dat N-VA geen kandidaat uit eigen rangen naar voor wil schuiven. De partij draagt Jan Briers voor, directeur van het Festival van Vlaanderen, onafhankelijk en partijloos. N-VA wil daarmee aantonen dat ze niet geïnteresseerd is in postjes en nog minder in het provinciale niveau. Nooit eerder mocht N-VA een gouverneur aanduiden en nooit eerder werd iemand buiten de politiek gouverneur.

Soloslim

Dat valt bij Open VLD in slechte aarde. Vice-premier Alexander De Croo is van plan de benoeming tegen te houden in de federale regering, schrijft De Morgen. ‘Open VLD pikt het niet dat N-VA soloslim gespeeld heeft en geen overleg pleegde over de kandidatuur.’

Volgens de krant heeft Open VLD geen schrik om voor postjespakkers versleten te worden. ‘Dat is de perceptie. Daarnaast zijn er ook nog de feiten.’

Alexander De Croo weigerde vanochtend te reageren op het nieuws. Volgens Radio 1 is hij ‘het niet helemaal eens’ met wat over hem geschreven wordt. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content