De Crem onder vuur wegens opvang daklozen in kazernes

02/12/10 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

De VVSG vindt dat de voorwaarden te streng zijn. Bij de vakbonden is er ongenoegen dat Defensie niet voor het vervoer wil instaan.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) krijgt kritiek van de vakbonden en de OCMW's omdat hij de voorwaarden voor opvang van daklozen in kazernes zo streng maakt dat nauwelijks opvang mogelijk is.

De federale regering besliste onlangs dat in enkele kazernes plaats wordt vrijgemaakt voor asielzoekers. Maar daarnaast maakte De Crem ook ruimte in kazernes vrij voor daklozen.

Nathalie Debast, stafmedewerker van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), luidde donderdag de alarmbel in De Morgen. 'Er is dan wel plaats voorzien voor daklozen, maar door die voorwaarden is het voor OCMW's zo goed als onhaalbaar, zowel praktisch als financieel, om er daadwerkelijk te sturen', zo luidt het.

Volgens Debast zou vervoer van daklozen naar de kazernes en een permanentie van een of twee militairen per kazerne al een groot verschil uitmaken. Maar net als bij asielzoekers wenst de minister van Defensie niet in te staan voor het vervoer van daklozen.

'Defensie verwacht dat de OCMW's zelf voor vervoer zorgen en dat de maatschappelijk werkers ook bij de daklozen blijven overnachten in de kazernes. Dat is werkelijk onmogelijk', aldus Debast donderdagmorgen op Radio 1.

De Crem krijgt ook kritiek van de vakbonden. Volgens Dirk Deboodt van de socialitistische vakbond ACOD is hulp aan de natie één van de kerntaken van het leger. Volgens Deboodt is het hoog tijd dat Defensie haar verantwoordelijkheid neemt.

Maar in De Ochtend op Radio 1 liet De Crem duidelijk merken dat hij niet van plan is van mening te veranderen. 'Politieke verklaringen van de vakbonden zijn altijd voor een groot stuk in schijnheiligheid gedrenk', aldus de minister.

Volgens De Crem is er door besparingen onvoldoende rollend materiaal voorhanden is en heeft het leger met het vervroegd leegmaken van
kazernes al een flinke duit in de zak gedaan.

Onze partners