De Crem mag geen jeeps kopen: 'Veiligheid bij Defensie in gedrang'

08/04/14 om 07:08 - Bijgewerkt om 12:15

De socialistische, christelijke en liberale vakbond bij Defensie zijn het erover eens dat door de beslissing van de regering om de legerjeeps pas tijdens de volgende legislatuur te vervangen, nog maar eens de veiligheid van het personeel in gedrang komt.

De Crem mag geen jeeps kopen: 'Veiligheid bij Defensie in gedrang'

Pieter De Crem © Belga

Opnieuw houdt de regering de knip op de beurs bij Defensie. Zo mag Pieter De Crem geen gepantserde jeeps kopen. De Defensieminister wilde eerst 120, daarna 111 en nu nog 97 jeeps voor 30 miljoen euro. Die zijn nodig omdat de ILTIS-jeeps van 1982 dateren en niet gepantserd zijn, wat een groot probleem is bij buitenlandse missies. Na de moord op 10 Belgische para's in 1994 in Rwanda werd er al gevraagd naar gepantserde jeeps.

ACOD, ACV en VSOA reageren dan wel teleurgesteld op de beslissing, verbaasd zijn ze al lang niet meer. "Als het op besparen aankomt, is ons departement de beste leerling van de klas. Defensie is dan ook een gemakkelijk slachtoffer aangezien militairen niet mogen staken en ze te allen tijde moeten uitvoeren wat de regering beslist", zegt Erwin De Staelen van de liberale vakbond VSOA.

Door de besparingen bij Defensie komt de veiligheid van het legerpersoneel in gedrang. "Enkel goed materiaal kan de veiligheid garanderen. Dat is nu zeker niet het geval", zegt Walter Van den Broek van ACV. "Al jaren moeten wij ons oud materiaal oplappen. Maar daar komt ooit een einde aan", waarschuwt hij.

Internationale operaties in gevaar

Bovendien zijn door die besparingen de internationale operaties in gevaar, zegt Dirk Deboodt van ACOD. "Er wordt al jaren niet meer deftig geïnvesteerd bij Defensie. Dat is nochtans cruciaal als we onze uitstekende reputatie op het internationaal toneel willen behouden", aldus Deboodt. Voor Erwin De Staelen ontbreekt het de regering aan een langetermijnvisie. "Ze stellen zich de vraag: 'wat gaan we nog doen met Defensie?'."

Ingrid Baeck, de woordvoerster van Defensie, deelt de teleurstelling van de vakbonden. "De aanwerving van deze Rapid Reaction Vehicels staat al 20 jaar op het programma. Ze zijn van belang voor bijvoorbeeld de evacuatie van landgenoten in het buitenland. Doordat we er nog altijd niet over beschikken, kunnen we de veiligheid van onze troepen én landgenoten niet garanderen", besluit Baeck. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners