De Crem haalt zwaar uit naar Courard

01/12/10 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

'Een goede minister van Migratie zou niet slecht zijn', aldus De Crem. Courard begrijpt zijn 'steriele polemiek' niet.

De Crem haalt zwaar uit naar Courard

© Belga

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS), die bevoegd is voor de opvang van asielzoekers, is woensdag in de Kamer hard aangepakt door minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

De Crem hekelde dat er vioer tot zes weken na regeringsbeslissing om zowat tweeduizend plaatsen voor asielzoekers te creëren op de militaire sites in Bastenaken, Weelde, Bierset en Houthalen-Helchteren er weinig is gebeurd om de kazernes in te richten.

De Crem wees erop dat alle sites al in oktober en november werden bezocht door het Rode Kruis en Fedasil zodat alles kon worden voorbereid. De sleutels van de site in Weelde werden al drie weken geleden overhandigd, aldus de minister.

Hij beschuldigde Courard ervan zich in eerste instantie zelfs
te hebben gekant tegen het gebruik van Waalse kazernes voor de opvang van asielzoekers. Defensie hield echter het been stijf, aldus De Crem.

Hij wees er ook op dat in Florennes al een jaar 250 plaatsen beschikbaar zijn, maar dat die niet worden gebruikt ondanks het feit dat er asielzoekers in hotels worden ondergebracht.

De Crem trok een parallel met de situatie van de daklozen. Defensie biedt ook voor hen onderdak aan, maar van de 193 plaatsen die bestaan, werden er afgelopen nacht maar 30 ingenomen, aldus de minister. Hij herhaalde dat hij niet wil instaan voor het vervoer van asiezoekers en daklozen naar de kazernes.

'Steriele polemiek'

Courard reageerde woensdagavond op de kritiek van De Crem dat hij diens 'steriele polemiek' niet snapt.

De staatssecretaris ontkent dat hij zich verzet heeft tegen de opvang van asielzoekers in Waalse kazernes. Hij zei een jaar gewacht te hebben op een lijst van beschikbare kazernes en wees erop dat de ministerraad de beslissing over de kazernes maar op 17 november heeft genomen. Pas daarna kon er een overeenkomst gesloten worden met het Rode Kruis, dat de sites zal inrichten en beheren.

Voorts ontkende Courard de krieik over Florennes. Hij wees erop dat er daar 400 tot 450 asielzoekers zijn, maar dat de extra aangeboden ruimte in zeer slechte staat is en niet geschikt om mensen in onder te brengen.

Onze partners