De Crem: "Geen extra F-16's in Libië"

15/04/11 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Volgens ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zal ons land geen extra F-16's inzetten in Libië.

De Crem: "Geen extra F-16's in Libië"

© Imageglobe

De NAVO riep donderdag de bondgenoten op om meer gevechtsvliegtuigen vrij te maken voor de bombardementen en luchtaanvallen in Libië. Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zegt dat ons land geen extra F-16's zal inzetten.

In De Ochtend op Radio 1 zei De Crem dat België met de zes F-16's in Araxos en een mijnenjager al een beduidende inspanning levert. "We kunnen supplementaire opdrachten aan, maar daar hoeven en zullen geen extra F-16's voor te worden ingezet", zei De Crem.

Volgens de minister kunnen de zes toestellen die nu al ingezet zijn meer ingeschakeld worden voor het uitschakelen van doelen op de grond.

Activiteit opdrijvenDe minister is ook van mening dat de inzet van extra gevechtsvliegtuigen niet de echte teneur was van de gesprekken op de NAVO-top in Berlijn. Volgens De Crem zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dat, indien met het nu al geleverde materiaal de activiteitsgraad operationeel wordt opgedreven, de gestelde doelen haalbaar zijn.

De chef van de luchtmacht, Claude Van De Voorde, had eerder gezegd dat ons land, indien nodig, in staat is om tijdelijk nog extra gevechtsvliegtuigen in te zetten.

Donderdag zei minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) al dat de NAVO aan België geen enkele vraag heeft gesteld over bijkomende militaire inspanningen in Libië. "De Belgische positie wordt geapprecieerd," zei hij tegen de aanwezige journalisten. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners