De Crem: 'De regering pleegde contractbreuk'

14/01/13 om 07:17 - Bijgewerkt om 07:17

Defensieminister Pieter De Crem stelt dat zijn departement veel minder geld krijgt dan afgesproken was na de afschaffing van de dienstplicht. "De federale regering pleegde contractbreuk." Hij ziet nog een toekomst voor het Belgische leger, al moet de focus op specialisatie en Europa liggen.

De Crem: 'De regering pleegde contractbreuk'

© Belga

De federale besparingen neemt Pieter De Crem (CD&V), minister van Defensie, de federale regering niet in dank af. Dat maakt hij duidelijk in een interview met de krant Metro. "Veel meer dan andere departementen moesten wij helpen om de staatsfinanciën op orde te helpen brengen. Dat is allemaal gelukt, zonder al te veel turbulentie zelfs."

"In de ogen van de mensen gaat er nog te veel geld naar landsverdediging. Bij de afschaffing van de dienstplicht werd ons 3,5 miljard euro beloofd. Nu blijft daar maar 2,74 miljard van over. Er is dus sprake van contractbreuk." De Crem geeft wel toe dat het defensiedepartement zich moet schikken naar de huidige tijdsgeest van de maatschappij.

"Obama verwacht meer van Europa"
Een goede en algemene visie op een Europese defensiepolitiek hoog nodig. "President Obama heeft ons al vriendelijk maar dwingend laten weten dat hij toch wel wat meer verwacht van Europa in vredesmissies". De Crem stelt dat alle Europese legers evenveel manschappen tellen als het Amerikaanse leger, maar betreurt het dat een sterke samenwerking nog niet op punt staat. "Als de Europese landen gaan geloofwaardigheid willen verliezen binnen de Navo, zullen ze toch een tandje moeten bijsteken".

Het kleine Belgische leger kan volgens De Crem wel nog gewicht in de schaal werpen. Hij verwijst daarbij naar de inzet in Afghanistan en de acties tegen piraterij in de Hoorn van Afrika. De toekomst ligt volgens de christendemocraat in specialisatie, zoals in de marine, de ontmijningsdiensten of het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. "Een klein maar goed uitgerust leger, dat is onze toekomst".

Hervormingen
De Crem stelt in het interview eveneens naar de "geslaagde hervorming" van het Belgische leger. "Het lukte veel van mijn voorgangers niet om Defensie te hervormen. Maar nu, in januari 2013, kan ik wel zeggen dat we ons transformatieplan volledig hebben uitgevoerd." De Crem stuurde tijdens zijn hervormingsmissie verschillende duizenden militairen op rust en besliste om een derde van de kazernes te sluiten.

Over de reacties binnen de Belgische troepenmacht op zijn vernieuwingsoperatie, onder meer het ontslag van de voormalige stafchef Charles-Henri Delcour, is De Crem kort: "hij heeft daar een verklaring over afgelegd, dat was wat ze was."

België in het buitenland
Ook over de rol van het Belgische leger in Afghanistan, een missie die eindigt in 2014, is De Crem duidelijk. "Er is een besluit, we blijven tot dan". De minister wil daarna inzetten op financiële steun.

Over een mogelijke Belgische actie in Syrië wil De Crem niet veel concreets kwijt. De Defensieminister vreest enigszins voor de stabiliteit in de regio. "Syrië is Libië niet. De grootste sleutel zal nog altijd in Moskou in het slot gestoken moeten worden. De internationale gemeenschap moet resoluties sluiten, en dan zien we wel wat er gebeurt." (EA)

Lees meer over:

Onze partners