De Crem: 'Beperken uitkeringen in de tijd geen sociale, maar brutale maatregel'

20/05/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 10:02

Pieter De Crem vindt dat de N-VA 'zich verslikt in het dossier' van de werkloosheidsuitkeringen. Voor Siegfried Bracke is het duidelijk. Het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd is geen asociale maatregel.

De Crem: 'Beperken uitkeringen in de tijd geen sociale, maar brutale maatregel'

Pieter De Crem (CD&V) © BELGA

N-VA-Kamerlijsttrekker in Oost-Vlaanderen Siegfried Bracke ging in De Ochtend op Radio 1 in de clinch met CD&V-lijsttrekker Pieter De Crem. Die vindt dat de N-VA "zich verslikt in het dossier" van de werkloosheidsuitkeringen. Voor Bracke is het duidelijk. Het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd is geen asociale maatregel. Integendeel, hij wilde van CD&V-kopstuk De Crem horen wat er zo goed is aan een systeem van onbeperkte uitkeringen.

Volgens De Crem is het beperken van de uitkeringen in de tijd geen sociale, maar een "brutale" maatregel. "Wat wel werkt, is het degressief maken van de uitkeringen. Op die manier vinden mensen hun weg naar de arbeidsmarkt". Voor Bracke moet de bepering van de uitkeringen in de tijd in het regeerakkoord, voor De Crem absoluut niet. Bracke nam het ook op voor zijn voorzitter.

Socio-economische agenda krijgt voorrang

Bart De Wever kwam in het oog van een storm terecht na de uitspraak dat iemand met een goed cv wel werk vindt in Vlaanderen. Een uitspraak die volgens De Wever zelf "ongenuanceerd" was weergegeven, maar die wel voor de nodige heisa zorgde.

"Bart De Wever heeft de werkelijkheid beschreven. Het is waar dat er een mismatch is. Iemand met een goed cv vindt makkelijker werk. Voeg daarbij nog de problematiek van de mensen zonder goed cv en de hoge loonkost", aldus Bracke.

In het debat herhaalde Bracke nog eens dat zijn partij "vanaf dag 1" werk wil maken van de socio-economische agenda. Die socio-economische agenda krijgt voorrang op de N-VA-eis voor confederalisme. De Crem merkte daarbij op dat N-VA moeite zal hebben om partners te vinden aan Franstalige kant. (Belga/TE)

Onze partners