De Coninck: Werkcheque moet 15.000 jongeren aan job helpen

15/01/14 om 05:52 - Bijgewerkt om 09:10

Werkgevers kunnen binnenkort laagopgeleide jongeren aannemen met een soort dienstencheques. Althans: dat is het plan van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A).

De Coninck: Werkcheque moet 15.000 jongeren aan job helpen

Monica De Coninck © Belga

De Coninck stelt voor de Activa-maatregel, waardoor een werkgever 1000 euro korting per maand krijgt op de loonkostenfactuur voor een jonge en laaggeschoolde werknemer, om te vormen tot een werkcheque. Dat meldt De Tijd.

Rompslomp

De hervorming moet 15.000 jongeren aan een baan helpen. Het doel van de Activa-regeling is het indijken van de jeugdwerkloosheid. Door de korting komt het brutoloon van een jonge laaggeschoolde werknemer ongeveer gelijk te liggen met het nettoloon. Dat maakt het voor bedrijven interessant om hen aan te nemen.

"Het is een goede maatregel, waarvan zowel de jongeren als de bedrijven profiteren. Maar hij is te complex", stelt De Coninck. "Bedrijven die de korting willen, moeten heel wat paperassen invullen."

De Coninck wil via de werkcheque de administratieve rompslomp de wereld uit krijgen. "Doordat het systeem eenvoudiger wordt, zullen meer bedrijven er gebruik van maken", meent ze.

Kleine bedrijven

Momenteel zijn zo'n 30.000 jongeren met de regeling aan de slag. De cheque zal 10 euro kosten. Een werkgever kan daarmee een uur arbeid betalen. Hij moet wel enkele voorwaarden respecteren. De werknemer mag geen diploma middelbaar onderwijs hebben, moet jonger dan dertig zijn en moet minstens zes maanden ingeschreven zijn als werkzoekende. De hervorming moet kleine bedrijven aansporen de Activa-maatregel te benutten. (Belga/TV)

Onze partners