De Coninck licht tipje van sluier op over tewerkstellingsplan

© Belga

Grote lastenverlagingen voor de aanwerving van laaggeschoolde jongeren en oudere werknemers en een fonds voor de betaling van brugpensioenen. Dat is het tewerkstellingsplan van federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a).

De Coninck kondigde in het Eén-programma De Zevende Dag de krachtlijnen aan van het tewerkstellingsluik in het economische relanceplan waaraan de regering van premier Elio Di Rupo momenteel werkt. In ons land moeten de komende jaren 300.000 tot 500.000 jobs opnieuw ingevuld worden. Laaggeschoolde jongeren blijven een prioriteit.

De Coninck wil volgend jaar 10.000 jongeren tijdens hun inschakelingsperiode een stageplaats aanbieden bij een bedrijf. Werkgevers worden niet verplicht om de jongeren nadien ook aan te werven, maar ze krijgen volgens de minister wel “enorme loonlastkortingen” als ze laaggeschoolde jongeren in dienst nemen. De Coninck wil de stages begin 2013 op de werkvloer introduceren. Zo komen ze binnen het bereik te liggen van degenen die zich nu begin juli inschrijven in de inschakelingsperiode en zes maanden later nog geen job te pakken hebben gekregen.

Daarnaast voorziet De Concink “zware loonlastenverlagingen” voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden. Om bedrijven aan te moedigen mensen met brugpensioen in dienst te nemen, zoueen fonds opgericht worden dat ervoor moet zorgen dat de laatste werkgever niet alleen opdraait voor het brugpensioen indien de aanwerving geen succes blijkt. Opvallend is ook de aanpak van bedrijven die te weinig aandacht besteden aan levenslang leren op de werkvloer.

Volgens De Coninck wordt er nagedacht over sancties voor bedrijven “die geen vorming geven of mensen ontslaan van wie ze niet kunt bewijzen dat ze erin geïnvesteerd hebben”. Bij de opmaak van het nieuwe plan is volgens De Coninck gekeken naar de efficiëntie van de bestaande maatregelen voor beide doelgroepen. Een algemene loonlastenverlaging kondigde ze niet aan.

Daarover bestaan volgens de sp.a-minister “ideeën die met de hele regeringbekeken moeten worden”. Dat zorgde meteen voor teleurgestelde reacties bij de werkgevers. Zowel Pieter Timmermans van het VBO als Jo Libeer van Voka herhaalden dat ze liever een algemene loonlastenverlaging zouden zien. Libeer plaatste ook kritische kanttekeningen bij het fonds. “Het eerste strijdpunt zou de afschaffing van het brugpensioen moeten zijn”, klonk het. Volgens voorzitter Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB is er echter al “genoeg gemorreld en geprutst aan het brugpensioen”. (Belga/RDM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content