De Clerck wil geen onderzoekscommissie misbruik

17/09/10 om 21:58 - Bijgewerkt om 21:58

De minister van Justitie roept de slachtoffers op naar het gerecht te stappen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is persoonlijk niet gewonnen voor een parlementaire onderzoekscommissie naar het seksueel misbruik binnen de kerk.

Dat heeft hij vrijdag gezegd in de Kamercommissie Justitie, die vervroegd bijeenkwam om te debatteren over mogelijke initiatieven die de politiek kan nemen om het seksueel misbruik binnen de kerk beter aan te pakken.

De Clerck riep de slachtoffers op om zich tot Justitie te wenden. 'Justitie is uiteraard de eerste om strafrechtelijke dossiers op te lossen', aldus de minister.

Hij hoopt dat professor Adriaenssens het parlement meer
toelichting kan geven bij de bevindingen uit zijn rapport. Hij is er ook voorstander van om een beroep te doen op experten om de problematiek van seksueel misbruik aan te pakken.

Maar volgens de minister kan de problematiek van seksueel misbruik niet alleen door justitie opgelost worden. Justitie en hulpverlening moeten elkaar volgens hem versterken.

'Minister van recht, niet van de kerk'

Tijdens het debat vroeg de N-VA bij monde van Sophie De Wit om de oprichting van een expertencommissie, los van de politiek en de kerk.

CD&V herhaalde haar pleidooi voor een bijzondere parlementscommissie die seksueel misbruik in elke gezagsrelatie zou onderzoeken, maar geen concrete dossiers. Ook Open VLD wil een bijzondere commissie. SP.A en Groen! willen een echte onderzoekscommissie naar het misbruik in de kerk.

Zowat alle partijen vinden dat De Clerck erop moet toezien dat het gerecht zijn werk doet, onafhankelijk van de kerk. 'Wees de minister van ons recht, niet van onze kerk', aldus SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt. Ook de Franstalige partijen drongen erop aan om de scheiding tussen kerk en staat te bewaken.

Onze partners