De Clerck: "Onderzoeksrechter is onafhankelijk"

25/06/10 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:22

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) reageert "verrast" op de huiszoekingen in de zaak van seksueel misbruik in de kerk.

De Clerck: "Onderzoeksrechter is onafhankelijk"

© Belga

De Clerck wijst echter op de vrijheid en onafhankelijkheid van de onderzoeksrechter. "De onderzoeksrechter is onafhankelijk en bepaalt zelf op basis van een dossier wat hij moet doen om de waarheid te achterhalen", zo stelt hij in de Gazet van Antwerpen. In het VRT-radioprogramma De Ochtend toonde De Clerck zich gewonnen voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie.

Volgens De Clerck vallen de huiszoekingen onder de vrijheid en verantwoordelijkheid van de onderzoeksrechter. "Hij is niet gebonden door de overeenkomst tussen de procureurs-generaal en het parket over de aanpak van dossiers en de commissie die seksueel misbruik binnen de Kerk onderzoekt. Dat akkoord raakt niet aan zijn onafhankelijkheid. Hij moet doen wat hij nodig acht. Dat is zijn vrijheid en verantwoordelijkheid. Als hij van oordeel is dat huiszoekingen noodzakelijk zijn, mag hij die beslissing nemen".

Peter Adriaenssens, de voorzitter van de commissie die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt, suggereerde de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. De Clerck steunt dat voorstel. "Het kan een nuttig en positief initiatief zijn", aldus De Clerck.

Onze partners