De Clerck is verrast door Franse reactie op Michelle Martin

11/05/11 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:33

Minister van Justitie Stefaan De Clerck zegt dat hij verrast is door de reactie van zijn Franse collega Michel Mercier over het dossier Michelle Martin. Hij erkende wel dat de conventie tussen België en Frankrijk niet verplichtend is en kondigde aan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met Mercier.

De Clerck is verrast door Franse reactie op Michelle Martin

© Coralie Cardon / Imageglobe

De Clerck zei dat hij gewacht had op de mededeling van het parket van Bergen over de vervroegde vrijlating van Michelle Martin om de formele vraag aan de Franse autoriteiten te stellen. Hij is dan ook verrast over de snelle reactie van zijn Franse collega, zei hij in de wandelgangen van de Senaat.

De strafuitvoeringsrechtbank besliste dinsdag om Michelle Martin vervroegd vrij te laten. De vrouw zou zich terugtrekken in een klooster in Frankrijk. Daarvoor zijn afspraken met Frankrijk nodig over de opvolging van Martin en de controle over de naleving van de voorwaarden. De Franse justitieminister zei woensdag dat hij niet van plan was om in te gaan op een Belgische vraag om Martin op te vangen in een Frans klooster.

Rechtshulp
Stefaan De Clerck zei dat hij zo spoedig mogelijk contact zal opnemen met zijn Franse collega om hem om medewerking te vragen. Maar hij erkende dat de conventie over internationale rechtshulp tussen België en Frankrijk niet verplichtend is. Frankrijk kan dus een vraag om samenwerking naast zich neerleggen. Een nieuw Europees kaderbesluit over internationale rechtshulp dat in de maak is, is wel verplichtend, aldus nog de minister. (Belga)

Onze partners