De Clerck betreurt forse reacties amnestie

Minister van Justitie Stefaan De Clerck begrijpt dat het gebruik van het woord “vergeten” in het amnestiedebat emoties heeft losgeweekt, maar hij betreurt de forse reacties op zijn uitspraken.

Hoewel De Clerck maandag al een precisering rondstuurde over zijn uitspraak van afgelopen weekend over het wetsvoorstel van Vlaams Belang over amnestie, vond woensdag in de Kamer alsnog een minidebat plaats over het thema.

Verzoening

“Als ik een debat vraag, is het niet om te vergeten, maar om erover te spreken”, aldus De Clerck. Zo moeten voor hem de herinnering aan de slachtoffers en het respect voor de oudstrijders blijven. Hij zei wel dat het “na 65 jaar mogelijk moet zijn te kijken hoe elementen van verzoening kunnen worden opgebouwd”.

Sereniteit

In het debat herinnerde Olivier Maingain (FDF) eraan dat de “zeer tolerante” wet-Vermeylen uit 1961 collaborateurs toelaat amnestie te krijgen, indien ze hun fouten erkennen. Hij zei ook geen enkel argument te hebben gehoord om een juridisch debat te voeren. Indien men sereniteit wil, dan kan het debat best niet meer plaatsvinden, aldus Maingain.

Verschil

Patrick Dewael (Open Vld) stelde dat een volwassen democratie over alles een debat moet kunnen aangaan. Tussen vergeten en vergeven zit slechts één letter, maar tegelijkertijd een wereld van verschil, aldus Dewael. Hij zei uit te gaan van de goede bedoelingen van de minister, maar voegde er niettemin “vergeten, dat nooit” aan toe. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content