‘De btw-maffia misbruikt werklozen en drugsverslaafden’

Omdat het btw-systeem zo fraudegevoelig is, wil de Europese Commissie de regels voor internationale transacties binnen Europa aanpassen. © iStock
Kristof Clerix

Criminele netwerken schakelen langdurig werklozen, alcoholisten en drugsverlaafden in om facturen te vervalsen. Dat stelt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vast.

Liefst 50 miljard euro aan inkomsten lopen Europese overheden jaarlijks mis door btw-carrouselfraude. De fraudeurs maken misbruik van het verschil tussen twee verschillende btw-systemen: op goederen en diensten die een bedrijf in een ander Europees land koopt, hoeft geen btw betaald te worden; in eigen land wel. Bij btw-carrousels combineren fraudeurs beide systemen op zo’n manier dat ze terugbetalingen van btw bekomen voor bedragen die ze nooit aan de schatkist hebben afgedragen.

‘De organisatoren van die btw-carrousels zijn criminele netwerken, die vaak ook betrokken zijn bij andere misdaadfenomenen zoals smokkel of mensenhandel’, zegt BBI-topman Frank Philipsen (zie ook interview p. 20). ‘Zelf proberen ze zo lang mogelijk buiten beeld te blijven, door zogenaamde missing traders in te schakelen. Dat zijn bedrijven die wel facturen uitschrijven, maar geen btw-aangifte indienen. Vaak gaat het hierbij om maatschappelijk zeer kwetsbare mensen, het type dat je aantreft in de omgeving van grote stations. Langdurig werklozen, mensen met financiële problemen, alcoholisten en drugsverslaafden.

Ze krijgen bijvoorbeeld tien euro voor duizend valse facturen en kunnen zo hun dagelijkse verslaving financieren.

Ze worden ingeschakeld door criminele netwerken om facturen te vervalsen en schijnvennootschappen op te richten. Ze krijgen bijvoorbeeld tien euro voor duizend valse facturen en kunnen zo hun dagelijkse verslaving financieren. Ze zetten honderden handtekeningen op documenten waar ze niets van begrijpen. Het zijn factuurfabrieken, die beweren dat ze iets geleverd of gedaan hebben terwijl dat in de realiteit niet gebeurd is. Ze drijven dus de aftrekbare btw kunstmatig op. Puur valsheid in geschrifte.’

In september 2017 koos de Europese Commissie de BBI uit om anderhalf jaar lang een project te leiden om de georganiseerde internationale btw-fraude tegen te gaan. Philipsen: ‘Het project loopt tot eind 2018. Het gaat om de inzet van gespecialiseerde software die een risicoanalyse uitvoert. Dat gebeurt door in real time drie grensoverschrijdende stromen met elkaar te vergelijken: de goederenstroom, de betalingsstroom en de facturatiestroom. Het systeem, Transactional Network Analysis in het jargon, hebben we eerst succesvol getest binnen de Benelux. We willen die missing traders zo vlug mogelijk uitschakelen, bijvoorbeeld door hun btw-nummer definitief te schrappen.’

Onder de dadergroepen die achter de btw-fraude in Europa schuilgaan, bevinden zich onder meer Pakistani en Indiërs die vanuit het Verenigd Koninkrijk opereren, en een Frans-Israëlisch netwerk met thuisbasis in Parijs.

Omdat het Europese btw-regime zo fraudegevoelig is, stelde de Europese Commissie onlangs voor de regels aan te passen. Voor internationale transacties binnen Europa zouden vanaf 2022 dezelfde btw-regels gelden als binnen een en hetzelfde land. De vraag is nu of de lidstaten zich unaniem achter het commissievoorstel zullen scharen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content