De Block wil jonge asielzoekers vroeger terugsturen

09/07/12 om 06:27 - Bijgewerkt om 06:27

Naar aanleiding van de zaak rond de uitwijzing van de Afghaan Parwais Sangari wil Maggie De Block (Open VLD) asielzoekers vroeger uitwijzen.

De Block wil jonge asielzoekers vroeger terugsturen

© Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil jonge asielzoekers vroeger kunnen terugsturen dan nu het geval is. Dat zeg ze naar aanleiding van de uitwijzing van de Afghaan Parwais Sangari (20), die normaal gezien vandaag/maandag terug naar Afghanistan keert.

Op de uitwijzing van Sangari luidt heel wat kritiek, onder meer omdat hij al verschillende jaren in ons land verblijft. De Block reageert dat ze aan een beter opvangbeleid werkt en extra voogden heeft aangetrokken. Er zijn ook 78 extra opvangplaatsen voor minderjarigen gecreëerd binnen Fedasil.

"Maar hoe lang moeten we die gasten dan opvangen? Tot hun 19, 20, 21 jaar?", vraagt ze in De Standaard. "Onze kinderen worden op hun 18de verjaardag ook meerderjarig en moeten ook op eigen benen leren staan."

Maggie De Block (Open VLD): 'Aansluiten bij Erpum'

Sangari zal vier jaar in België geweest zijn en ook De Block vindt dat lang. "Daarom", zegt ze, "wil ik graag aansluiten bij het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Nederland, die een programma hebben om 16- en 17-jarige asielzoekers al uit te wijzen. Het heet Erpum en het krijgt Europese steun."

Erpum, voluit het European Return Platform for Unaccompanied Minors, wil Afghaanse tieners van 16 en 17 jaar oud die niet in aanmerking komen voor asiel en nog een netwerk hebben in hun land snel terugsturen. De Block heeft de vier landen die met het platform werken al laten weten dat België zich wil aansluiten.

Unicef en de Europees raad voor Vluchtelingen hebben felle kritiek op Erpum. (Belga/SD)


Onze partners