De Block: 'Wet laat net uitzonderingen toe'

29/05/15 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:14

'De nieuwe wet zal net toelaten om uitzonderingen te maken', reageert het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op de kritiek van SP.A'er Bert Anciaux over het schrappen van de ziekte-uitkering van gedetineerden.

De Block: 'Wet laat net uitzonderingen toe'

Maggie De Block © Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) spreekt tegen dat haar plan om de ziekte-uitkering van gedetineerden stop te zetten ook heel wat geïnterneerden zal treffen. De nieuwe wet zal net - in tegenstelling tot de huidige - toelaten om uitzonderingen te maken, onderstreept haar kabinet in reactie op kritiek van SP.A'er Bert Anciaux.

'Uitzonderingen mogelijk'

De regering is van plan om de ziekte-uitkering aan gedetineerden vanaf 1 juli stop te zetten. Dat moet de situatie gelijktrekken met gewone werknemers of werklozen die in de gevangenis belanden en op die manier wel hun loon of uitkering zien wegvallen, argumenteert De Block.

Anciaux ventileerde forse kritiek op de plannen. Volgens hem zouden met name heel wat geïnterneerden getroffen worden, die eigenlijk zelfs niet in de gevangenis thuishoren. De Block onderstreept echter dat de nieuwe wet - "in tegenstelling tot de wet zoals die nu is" - ervoor zal zorgen dat wel uitzonderingen mogelijk zijn. "Die uitzonderingen moeten nog bepaald worden, maar de geïnterneerden vormen uiteraard een categorie waar we aan denken", klinkt het.

'Gezondheidszorg gevangenis is gratis'

SP.A'er Anciaux hekelde voorts dat de ingreep ook de gezinnen van de betrokkenen zal treffen. "Een ziekte-uitkering is steun voor een arbeidsongeschikte persoon, geen gezinshulp. Daar bestaan andere maatregelen voor", reageert het kabinet-De Block, er ook op wijzend dat gezondheidszorg in de gevangenis gratis is. "Onze bedoeling is om de situatie gelijk te trekken met werknemers en werklozen die eveneens hun loon of uitkering verliezen in de cel." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners