De Block roept task force asielcrisis bij elkaar

01/02/12 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Het kernkabinet roept vandaag nog een task force samen over de asielcrisis, na de forse kritiek op het beleid van staatsecretaris Maggie De Block (Open VLD). In de Kamer zal ze vragen krijgen.

De forse kritiek op het beleid van staatsecretaris voor Asiel, Migratie, Armoedebestrijding en Maatschappelijke Integratie Maggie De Block (Open VLD) is op een hoogtepunt gekomen door een open brief van haar crisismanager Peter De Roo. Kritiek die luid klinkt, nu winter zich voor het eerst laat voelen en de nachtelijke temperaturen onder het nulpunt duiken. Daarom roept De Block vandaag nog een task force bijeen over de asielcrisis. Dat heeft het kernkabinet beslist.

Liberale steun van Van Quickenborne en Reynders

Voor aanvang van het kernkabinet namen de liberale vicepremiers het wel op voor de staatssecretaris. Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei dat het probleem al lang bestaat en niet op enkele weken rechtgetrokken kan worden. Hij is er wel van overtuigd dat de staatssecretaris op korte termijn plaatsen zal vinden.

MR-vicepremier Didier Reynders zegt dat de oplossing van de hele regering zal moeten komen, "net als de voorbije jaren". "Misschien kan er een initatief van de premier komen", zei Reynders nog.

Kamer debatteert

De plenaire Kamer debatteert in de namiddag over de nieuwe opvangcrisis. Dat gebeurt na afloop van de algemene bespreking over de begroting. Het begin van de discussie is voorzien voor 15.00 à 16.00 uur.

De Kamer debatteert en stemt de twee volgende dagen over de eerste begrotingsoefening van Di Rupo I. Bij het begin van de zitting vroeg de oppositie - N-VA-fractieleider Jan Jambon en zijn Groen-collega Stefaan Van Hecke - om zo snel als mogelijk De Block naar het halfrond te halen om tekst en uitleg te vragen over het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers.

Kamervoorzitter André Flahaut en de meerderheid stemden daarmee in. (Belga/SD)

Onze partners