De biecht van de bisschop: wat hij letterlijk zei

15/04/11 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

"Het ging wel om aanraking van de geslachtsdelen, maar niet om brute seks. Ik had niet de indruk dat mijn neef daar fel tegenop zag." Lees hier wat Vangeheluwe letterlijk zei in 11 citaten en bekijk het interview opnieuw op video.

1. Het begon als een spelletje

"Het is begonnen als een spelletje. Als ik op familiebezoek ging, sliep ik met alle neven in een kamer. Het ging niet om verkrachting en ik gebruikte geen geweld. Ik was nooit naakt. Verder wil ik daar niet veel over zeggen. Enkel dat er nooit sprake was van penetratie."

2. Het werd een gewoonte
"Het werd een gewoonte. Ik begrijp zelf ook niet goed hoe het komt dat ik dergelijke dingen zo lang heb gedaan. Ik wist dat het niet goed was en ik heb veel gebiecht."

3. Het ging om aanraking van de geslachtsdelen
"Volgens mij had het niets te maken met seksualiteit maar met intimiteit. Het ging wel om aanraking van de geslachtsdelen, maar niet om brute seks. Bij mijn tweede neef heeft het niet lang geduurd. Een jaar ongeveer."

4. De familie was op de hoogte
"Veel mensen in onze familie waren op de hoogte. Niemand vond dat we het publiek moesten maken. De vader van mijn neefje vond dat we er mee moesten leren leven."

5. Ik heb het slachtoffer miljoenen gegeven
"Ik heb mijn neef nooit zwijggeld gegeven, maar hij vroeg mij vaak om geld. Ik hem hem meermaals een miljoen frank gegeven."

6. Ik had niet de indruk dat mijn neef ertegenop zag

"Ik heb helemaal niet de indruk dat ik een pedofiel ben. Toch niet als ik afga op mijn dromen. Dat was ook geen liefdesrelatie. In die tijd was dat niet zo abnormaal. Ik hoorde dat nog. En dat ging ook niet ver. Dat was een beetje een relatietje. Ik had niet de indruk dat mijn neef daar tegenop zag."

7. Ik was verrast door de impact op mijn neef
"Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Ik heb geprobeerd daarmee te leven. Ik moet ook toegeven: in die periode wist ik niet hoe erg dat was. Ik was verrast over de impact die dat had op mijn neef. Het is daarom ook dat ik nu begaan ben met zulke zaken."

8. Ik ben een symboolfiguur"Ik ben een symboolfiguur. Ik denk dat mijn situatie gemaakt heeft dat een aantal mensen gemakkelijker naar buiten kon komen. Dat is misschien positief. Al heb ik de indruk dat men sindsdien alles aan mij linkt."

9. Ik heb geen psychologische begeleiding nodig
"Ik heb mijn ontslag een jaar geleden ingediend. Ik heb daarmee leren leven. Ik denk dat ik ook vrij goed functioneer. Waarom is die psychologische begeleiding ineens nodig? Ik weet niet waarom."

10. Ik blijf priester
"Ik blijf overigens altijd priester. Ik weet dat men vraagt om mij terug naar de lekenstand te brengen, maar ik vind dat niet aan de orde. Ik heb al honderden brieven gekregen, waarvan slechts een stuk of vijf, zes een negatieve inhoud hadden. Ik heb ook twee anonieme pornografische brieven gekregen. Voor de rest schreven ze me dat ze voor me zouden bidden."

11. Mensen gaan nu meer naar de kerk
"Ik heb de kerk schade toegebracht. Ik vraag daar verontschuldiging voor, maar er is geen enkel onderzoek dat zegt dat mensen nu minder geloven. Ik hoor dat het aantal kerkgangers niet vermindert, integendeel zelf. Ze gaan meer." (EE)
Bekijk hier het volledige interview (1 uur) van Marc Geenen, hoofdredacteur van Vlaanderen Vandaag met Roger Vangheluwe.

Lees meer over:

Onze partners