De beste supporters van Europa

30/07/13 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Sinds het EK 2011 in Mönchengladbach zijn de Belgische supporters bekend over heel Europa.

De beste supporters van Europa

© Image Globe/Jonas Hamers

Niet alleen spelen steeds meer mensen zelf met de kleine witte bal, ze bevolken ook talrijk de tribunes, zoals op de voorbije Olympische Spelen. Wedstrijden in de eerste klasse van het hockey lokken dan wel niet meer volk dan die uit de vierde klasse van het voetbal, maar op de play-offs komen steeds meer mensen af. In april woonden ruim 3500 toeschouwers de titelmatch van kampioen Waterloo Ducks bij.

Maar het is vooral door de EHL, zowat de Champions League van het hockey, dat de Belgen hun adelbrieven verkregen hebben. Zowel de Ult-Rats (van Racing) als de D-Side (van de Dragons) zorgden voor de ambiance in de Europese stadions en getuigden daarbij tegelijk van veel fair play. Dat is een enorme stimulans voor de spelers, bevestigt Jeffrey Thys, kapitein van de Dragons en met die Antwerpse club finalist van de meest recente EHL: "Onze supporters zijn een referentie geworden in Europa. Ze maken geweldig veel kabaal en ze worden beschouwd als het beste publiek van Europa. Dat is een erkenning waar ook wij als spelers erg trots op zijn. De D-Side sleurt de ploeg door de moeilijke momenten en geeft ons de kracht om in alle omstandigheden overeind te blijven."

De hockeyfans zullen uitgebreid de kans krijgen om van zich te laten horen op het EK in augustus, georganiseerd bij Braxgata. Er zullen voor die gelegenheid 8000 plaatsen beschikbaar zijn in Boom. "Het wordt het grootste hockeystadion dat ooit gebouwd is in België", zegt Denis Van Damme, verantwoordelijk voor de marketing en de communicatie van de hockeyfederatie. "En 35 procent van de tickets is nu al de deur uit. Niet slecht. De verkoop zal ook flink toenemen naarmate het evenement dichterbij komt. De matchen van onze nationale ploegen zouden een massa volk moeten lokken. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een echt familiefeest voor het hockey van te maken."

Laurent Toussaint

Lees meer over:

Onze partners