'De Belg moet beter leren rijden in de regen'

05/10/12 om 05:51 - Bijgewerkt om 05:51

Na de verkeersellende van donderdag vinden VAB en Touring vinden dat automobilisten beter moeten worden opgeleid om ongevallen bij regenweer te vermijden.

Touring wil de jonge bestuurders beter opleiden, VAB vindt dan weer dat automobilisten die ongevallen veroorzaken rijles moeten krijgen in plaats van verkeersboetes, staat te lezen in De Standaard.

Vals gevoel van veiligheid

"We hebben de verkeersmiserie (van donderdagochtend, nvdr.) voor een groot deel aan onszelf te danken", zegt Maarten Matienko, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie VAB. "De ongevallen gebeuren omdat we ons rijgedrag niet genoeg aanpassen aan het weer. We rijden te ongedisciplineerd, we gaan te hard in de remmen, we houden te weinig afstand, we veranderen te vaak van rijstrook. En onze auto geeft ons ook een vals gevoel van veiligheid."

De oplossing ligt volgens de VAB in meer opleidingen voor de bestuurders. "Het systeem van verkeersboetes moet worden aangepast", vindt Matienko. "We kunnen beter verplichte rijopleiding geven als straf voor zware overtreders of automobilisten die keer op keer ongevallen veroorzaken. Zo'n verplichte rijles is een beter signaal dan de zoveelste boete: met zo'n opleiding investeer je in de bekwaamheid van je bestuurders."

Jonge chauffeurs

Touring wil vooral jonge automobilisten beter opleiden. "In het buitenland krijg je tijdens je rijopleiding echte training om in alle omstandigheden te leren rijden: in het donker, bij regen, in de mist. In ons land ontbreekt dat volledig." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners