'De Arabische wereld heeft haar angst verloren'

20/12/11 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Als CNN-verslaggever reisde Nic Robertson het afgelopen jaar de Arabische wereld af, in het spoor van de Arabische Lente. Tussendoor versloeg hij ook de bloedige aanslagen in Luik en Noorwegen.

'De Arabische wereld heeft haar angst verloren'

© CNN

Als CNN-verslaggever reisde Nic Robertson het afgelopen jaar de Arabische wereld af, in het spoor van de Arabische Lente. Tussendoor versloeg hij ook de bloedige aanslagen in Luik en Noorwegen. Een gesprek met een journalist op het scherp van de snee.

Wat trekt u aan in conflictverslaggeving?

Nic Robertson: Voor mij is oorlogsverslaggeving een humanitaire kwestie. Conflictverslaggeving is belangrijk omdat het de aandacht vestigt op menselijk lijden. Voor de rest van de wereld is het gemakkelijk om het lijden van de anderen te vergeten. Het is belangrijk dat mensen weten wat er gebeurt in de wereld, en waarom.

Had u de Arabische Lente zien aankomen? Robertson: Ik denk dat ik net als de meeste collega's verrast ben door de grootschaligheid van de opstanden. Toen de protesten naar Egypte oversloegen, werd snel duidelijk dat de Tunesische Jasmijnrevolutie geen alleenstaand geval zou zijn. De opstanden zijn nog lang niet voorbij. Dit gaat echt nog heel lang duren.

Kunnen we spreken van een algemene opstand?

Robertson: Er is een constante die ik in alle landen heb gehoord: het volk heeft zijn angst verloren. Toen de mensen zagen wat er in hun buurlanden gebeurde, zagen ze in dat ze hun regering niet hoefden te vrezen, en dat ze hun leven konden veranderen. Ze waren niet langer bang om in opstand te komen. De situatie is natuurlijk in elk land anders. Het gaat in elk land over specifieke eisen en problemen. Journalisten moeten ervoor uitkijken dat ze niet veralgemenen. Als je in Libië verslag uitbrengt, moet je heel precies uitleggen waarover het gaat.

Bent u optimistisch over de Arabische Lente? Robertson: Als journalist ben ik maar een raam op de situatie. Over nieuwe machthebbers kan ik dus geen oordeel vellen. Maar globaal genomen oogt het plaatje wel positief. De democratisering die volgt op de revoltes is een traag proces dat alle kansen moet krijgen. (JZU)

Lees meer over:

Onze partners