De actiepunten in antiterreurplan van regering

Premier Charles Michel © Belga Image

De federale regering heeft haar langverwachte actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme voorgesteld. Het plan steunt grosso modo op vier assen.

Grote kuis

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde na de aanslagen in Parijs aan grote kuis in Sint-Jans-Molenbeek te houden. Dat plan werd nadien omgedoopt tot het Kanaalplan (naar de Brusselse Kanaalzone), omdat het meer gemeenten bestrijkt dan alleen Molenbeek. Uiteindelijk is sprake van een ‘Actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme in de Kanaalzone’.

Bedoeling is dat de federale politie er tegen 2019 duizend mensen extra bijkrijgt. Dit jaar al worden 300 agenten ter beschikking gesteld van zeven Brusselse gemeenten – Sint-Gillis, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek – en Vilvoorde. Daarbij zijn vijf politiezones betrokken: Brussel-Zuid, Brussel-West, Brussel-Hoofdstad-Elsene, Brussel-Noord en Vilvoorde-Machelen. Jambon benadrukte in het VTM-nieuws dat het gaat om bijkomende rekruteringen: ‘Het is een verhoging’.

De coördinatie van het administratief luik tussen de zeven Brusselse gemeenten gebeurt door het Brussels gewest. De FOD Binnenlandse Zaken stelt haar expertise ter beschikking. Voor het politionele luik gebeurt de coördinatie door de federale politie en door de lokale politie.

Ook in het gerechtelijk apparaat worden extra middelen vrijgemaakt. Met het plan is 39 miljoen euro gemoeid. Lees meer

Grosso modo steunt het actieplan op vier assen:

Ten eerste moeten teruggekeerde Syriëstrijders en mensen die als radicaal geseind staan beter worden opgevolgd, door middel van onder andere wekelijkse screenings.

Daarnaast richt het plan zich ook op criminaliteit, zoals wapenshandel, drugs, valse papieren en huisjesmelkerij. Samenhangend daarmee is de illegale economie, zwart geld dat gebruikt wordt om terrorisme te financieren.

Tot slot is ook een versterkte opvolging van gebedshuizen en verhoogde waakzaamheid in gevangenissen voorzien.

Inspectiecel

Overigens besliste de regering ook een nieuwe inspectiecel op te richten om zwartwerk, sociale uitbuiting en mensenhandel aan te pakken in de Kanaalzone. Dertig nieuwe inspecteurs gaan zo snel mogelijk aan de slag. Bedoeling is dat een ‘vliegende cel’ controles zal uitvoeren in de betrokken gemeenten. De nieuwe inspecteurs zullen ook verschillende projectmatige initiatieven ontwikkelen in de strijd tegen sociale fraude. Dat kan gaan om sociale flitscontroles, statistische analyses, enzovoort.

Eerder deze dag pleitte vicepremier Kris Peeters (CD&V) ook voor een kustplan, om te vermijden dat er tentenkampen aan onze kust zouden ontstaan. Minister Jambon kondigde aan dat er veertig extra mensen komen voor de kustbescherming en nog eens veertig mensen voor de mobiele afhandelingsunits. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content