Walter Pauli

‘Dat Versnick uitgerekend in zondig Bangkok logeerde, heeft zijn val pas echt onvermijdelijk gemaakt’

‘Tot waar gaat de eis voor een gezonde politieke moraal, en waar begint een nieuwsoortig moralisme?’ vraagt Knack-redacteur Walter Pauli zich af.

Geert Versnick neemt na de zomer dan toch ontslag als gedeputeerde van Oost-Vlaanderen. De liberale mandatenkoning blééf maar reputatieschade oplopen: hij was betrokken bij de Optima-affaire, hij liet zich voor een ‘vriendenbrunch’ betalen door projectontwikkelaars, enzovoorts. Aanvankelijk had Versnick zich nog min of meer staande kunnen houden door ontslag te nemen uit de Gentse gemeenteraad en bekend te maken dat hij niet meer zou deelnemen aan de verkiezingen van 2018. Maar een politicus die zijn partij alleen nog kan paaien met de belofte dat hij zo snel mogelijk uit het zicht zal verdwijnen, weet dat zijn dagen geteld zijn.

Wat de man nu helemaal de das omdeed, was het feit dat hij tijdens officiële reizen naar Vietnam privétussenstops inlaste in Bangkok. De extra kosten – per ‘Bangkokdag’ ongeveer 800 tot 1500 euro – diende Versnick in bij de provincie, zonder verdere uitleg. Pro memorie: het gemiddelde pensioen voor een loontrekkende bedraagt 1100 euro.

In het verleden werden zulke extra onkosten wel vaker en stoemelings betaald. Ze waren zelfs eerder regel dan uitzondering, en iedereen die deelnam aan een officiële delegatie profiteerde ervan, willens nillens. Zelf hebben we ooit een wanhopige collega bij het uitchecken in een Oost-Europese hoofdstad aan de balie horen roepen: ‘But I want to pay my pay-tv myself!’ De aanwezige Vlaamse minister had evenwel ook die rekening al vereffend, tot verlegenheid van de ‘begunstigde’. Op een handvol dollars werd toen niet gekeken. Die tijd is definitief voorbij.

Dat Versnick uitgerekend in zondig Bangkok logeerde, heeft zijn val pas echt onvermijdelijk gemaakt

In de Wetstraat is er nog weinig mededogen, en al zeker niet met types als Geert Versnick. Politici die een prijzige tussenstop in Bangkok willen maken, doen dat op eigen kosten. Zo hoort het. Het blijft overigens een raadsel waarom een mandataris met een dik managersloon ook nog zijn minibar laat doorberekenen aan de belastingbetaler. Vroeger werden daarover geen vragen gesteld. Vandaag wel. Het groene provincieraadslid Riet Gillis liet niet weinig trots weten dat het haar maanden speurwerk had gekost voor ze de documenten te pakken kreeg die Geert Versnick nu ook in zijn eigen partij persona non grata maken. Ook dat is vandaag ’toppolitiek’.

Maar tot waar gaat de eis voor een gezonde politieke moraal, en waar begint een nieuwsoortig moralisme? In de verzamelde kranten van uitgever Mediahuis werd over de affaire-Versnick bericht onder de titel: ‘Nachten in Bangkok brengen Versnick (weer) in opspraak’. Nachten dus: wat de gedeputeerde overdag deed, welke politieke of zakelijke contacten hij had, was ondergeschikt aan het ‘nieuws’ over de slaapkamer. De Mediahuis-kranten schreven: ‘In de onkostennota’s die hij achteraf indient (…) prijkt wel telkens een rekening van Hotel Lebua, met zijn prachtige uitzicht over de stad en de rivier Chao Phraya een van de betere slaapplekken van Bangkok. De goedkoopste kamers kosten daar 136 euro, maar Versnick boekt bijna altijd een suite met twee slaapkamers. Prijs: 320 euro. Nog op de rekening: taxikosten, maaltijden en andere roomservices.’ En dat dus in … Bangkok.

Dat Versnick uitgerekend in het zondige Bangkok logeerde – en niet in het strikt-islamitische Maleisië, waar bij wijze van spreken al op het bezit van een joint de doodstraf staat – heeft zijn val pas echt onvermijdelijk gemaakt. Hoezeer de symboolwaarde van een woord of naam je parten kan spelen, heeft ook SP.A-Kamerlid Maya Detiège onlangs mogen ervaren. In haar eigen partij wordt ze met de nek aangezien omdat ze vorige week in dit blad bekende eigenaar te zijn van ‘een klein BMW’tje’. Terwijl de tijd nog niet zo lang voorbij is dat socialistische ministers zich in behoorlijk dikke BMW’s lieten rondrijden, en daar trots op waren ook. Nu werd Detiège toegebeten dat ‘het háár schuld zal zijn als de SP.A bij de volgende peiling nog vijf procent haalt’. Het is in de zomerhitte soms moeilijk om het hoofd koel te houden. Dat de SP.A-verkozenen maar beginnen te oefenen, want de groene fractieleider Björn Rzoska fíétst weleens naar het parlement, helemaal vanuit Lokeren.

Nog dit. Dezelfde dag dat de media op de hoogte werden gebracht van het onderzoek dat Geert Versnick fataal werd, zocht de denktank Itinera aandacht voor een nieuwe studie: ‘Politici halen geen stemmen met langetermijndenken.’ Ook dat vinden we met z’n allen een schandaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content