'Dat Albert Delphine nooit erkend heeft, is een teleurstelling'

22/06/13 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:23

Sybille de Selys Longchamps, moeder van Delphine Boël, doorbreekt de stilte en laat in een interview met Le Soir optekenen dat het een teleurstelling is dat Albert Delphine nooit heeft erkend.

'Dat Albert Delphine nooit erkend heeft, is een teleurstelling'

© Belga

In een interview met Le Soir praat de moeder van Delphine Boël, Sybille de Selys Longchamps, voor het eerst over haar jarenlange relatie met Albert en over hun dochter. Dat Albert Delphine nooit erkend heeft als dochter, is een teleurstelling. "Temeer omdat het onnodig en wreed is, op een moment dat toch iedereen op de hoogte is", zegt ze in het interview dat ook in De Standaard verscheen. Onlangs trok Delphine Boël naar het gerecht zodat ze erkend zou worden als de wettelijke dochter van koning Albert. Rond de jaren zeventig van vorige eeuw had de toenmalige prins Albert zowat tien jaar een relatie met de Selys. Albert en prinses Paola woonden toen zelfs op verschillende verdiepingen in Belvédère. Het kwam bijna tot een scheiding tussen het prinsenpaar en de papier waren zelfs reeds opgesteld, aldus de Selys.

Maar in het interview zegt ze dat zij het niet over haar hart kreeg omwille van de kinderen van het huidige koningspaar.

Sybille de Selys verbrak de relatie en verhuisde naar Groot-Brittannië. In het interview spreekt ze van talloze "discriminaties" vanuit het adellijke milieu. Uiteindelijk raakte in 1999 bekend dat Albert, die toen al enkele jaren koning was, een buitenechtelijke dochter had.

de Selys: 'Ik denk dat hij er vandaag van overtuigd is dat ze niet zijn dochter is'

In dat jaar had de Selys de laatste keer contact met Albert. "Eigenlijk is ons leven gekanteld in 1999. Ik die heel mijn leven langs de muren geslopen was, stond plots op het voorplan." "Ik begrijp nog altijd niet waarom Albert Delphine niet heeft erkend toen de zaak werd bekendgemaakt", zegt ze. Later vervolgt ze: "Ik denk dat hij er vandaag van overtuigd is dat ze niet zijn dochter is. Volgens mij is er sprake van een psychologische weigering. Maar dat doet niets af aan de rechten van Delphine."

"Het is een vergissing als hij haar niet erkent - hij leeft nog altijd... De bevolking vindt trouwens dat de koning een vergissing maakt, menselijk en christelijk. Delphine had erkend kunnen worden achter de schermen, als er een financieel of een ander probleem was. Ze vroeg trouwens financieel niets." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners