‘Dat ACW “dikke winst” met Arco maakte is manifest onjuist’

Beweging.net bij de oprichting © Belga

Beweging.net, ex-ACW, ontkent dat het flink verdiend heeft aan Arco. ‘Het cijfer van 154 miljoen euro aan dividenden is correct, maar dat gaat over de periode vóór de financiële crisis.’ Bovendien werd dat geld in de maatschappij geïnvesteerd, aldus Beweging.net.

Volgens beweging.net (ACW) is de ‘suggestie’ dat het via dividenden en winstbewijzen bijna 400 miljoen euro uit Arco haalde ‘manifest onjuist’. ‘Meer nog’, zegt het, ‘de christelijke arbeidersbeweging haalde 0 euro uit het zinkend schip en heeft geïnvesteerd in een reddingspoging.’

Op basis van berekeningen van het adviesbureau Deminor schrijft de krant De Standaard dat het voormalige ACW met dividenden alleen 154 miljoen euro uit Arco haalde, haar financiële poot die vooral in Dexia belegde. Als daar de vergoedingen via de winstbewijzen en de afkoop ervan worden bijgeteld, komt de totale vergoeding uit op 387,7 miljoen euro. Dat is 2,2 maal zo veel als de 183 miljoen die het ACW bij de verschillende Arco-vennootschappen heeft ingebracht.

De particulieren die geld in Arco hebben gestopt, komen er in de regel veel bekaaider vanaf, luidt het.

‘Optelsom van bedragen uit verleden en andere contexten’

In een reactie zegt beweging.net dat de geciteerde cijfers een optelsom zijn van bedragen uit het verleden en uit verschillende contexten. ‘Het cijfer van 154 miljoen euro aan dividenden is correct, maar dat gaat over de periode vóór de financiële crisis.’

Het geld werd bovendien via de werking van het ACW geïnvesteerd in de maatschappij. Daarnaast is het ook zo, leest het persbericht, dat de christelijke arbeidersbeweging zelfs in de reddingspoging van Dexia heeft geïnvesteerd, ‘overtuigd door de belofte van de staatsgarantie voor de coöperanten’.

Door onder andere de teloorgang van de eigen bank BAC/Bacob en de bovenvermelde 183 miljoen euro ‘is de rekening uiteraard allesbehalve positief’.

‘Speelbal politiek spel geworden’

Beweging.net vindt dat de christelijke arbeidersbeweging en de Arco-spaarders de speelbal van een politiek spel geworden zijn. Het plaatst ook vraagtekens bij de houding van Deminor. ‘Tegelijk levert Deminor cijfers buiten hun context en is het belanghebbende.’

Het is ook opmerkelijk, besluit beweging.net, dat ‘het hoge dividend voor Arcofin’, een van de Arco-vennootschappen, er in de jaren ’90 precies onder druk van Deminor is gekomen.

‘Klanten slecht en soms foutief ingelicht’

Deminor heeft op 30 september namens een aantal aandeelhouders een zaak aangespannen. Volgens Deminor werden die klanten slecht en soms foutief ingelicht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content