Danny Pieters ziet ‘door de commotie’ toch af van vertrepremie

Danny Pieters (N-VA) © BELGA
Simon Demeulemeester

Voormalig voorzitter van de Senaat Danny Pieters (N-VA) ziet dan toch af van zijn vertrekpremie. Hij geeft toe dat de commotie errond hem daartoe bracht.

Danny Pieters (N-VA), de voormalige voorzitter van de Senaat en nu vicerector van de KU Leuven, ziet dan toch af van zijn vertrekpremie. Pieters had die premie aangevraagd, hoewel hij en zijn partij zich hevig tegen die regeling verzet hebben (en dat nog doen). Hij geeft toe dat de commotie hem tot die beslissing gebracht heeft. ‘Ik hoop dat door dit offer een definitieve regeling komt,’ aldus Pieters.

Pieters had gezegd dat hij recht had op die vertrekpremie, hetzelfde argument als Stefaan De Clerck (CD&V) gebruikte (Lees ook: ‘Danny Pieters en de arrogantie van de macht: is N-AVA al net als de rest?). Hij vond het niet hypocriet van hemzelf die premie aan te vragen, hoewel hij ze had proberen afschaffen. ‘Ik heb geprobeerd het systeem te veranderen, maar ben op doffe weerstand gebotst.’

N-VA: ‘Enige oplossing is systeem afschaffen’

Zolang de verleiding van de huidige, hoge uittredingsvergoeding bestaat, zullen er altijd parlementsleden zijn die er niet aan kunnen weerstaan. De enige oplossing is dan ook dat systeem af te schaffen. Dat zegt de N-VA-woordvoerder in een reactie.

Voor het systeem zoals het vandaag bestaat, geldt volgens de partijwoordvoerder het principe “damned if you do, damned if you don’t”. Je hebt als gewezen voorzitter recht op die vergoeding. Als je ze laat vallen, ben je het geld kwijt, maar als je er aanspraak op maakt, dan volgt een morele veroordeling, legt hij uit. “Zolang het systeem bestaat, hoort het tot de arbeidsvoorwaarden van het parlementslid en zullen er altijd zijn die er op ingaan. De enige oplossing is het afschaffen”, aldus nog de woordvoerder.

Vlaams parlement

Hij verwijst daarbij nog naar de afspraken die de partijen in het Vlaams parlement onderling hebben gemaakt. Die houdt in dat er geen vergoeding meer wordt uitbetaald bij een vrijwillig ontslag, tenzij om dwingende medische redenen of bij niet-herverkiezing. In dat laatste geval gaat het om een beperkte vergoeding. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content