Danneels zegt medewerking aan commissie kindermisbruik toe

24/06/10 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

De kardinaal op rust verwacht een uitnodiging en zal daar op ingaan.

Kardinaal op rust Godfried Danneels zegt zijn medewerking toe aan de commissie die kindermisbruik in de kerk onderzoekt. Dat heeft hij dinsdagavond in een interview met de regionale zender Focus-WTV gezegd.

In de marge van een bezoek aan Voka, de kamer van koophandel van West-Vlaanderen, zei Danneels een uitnodiging te verwachten van de commissie.

Als ze dat doet, zal Danneels daar op ingaan en antwoorden op de vragen. 'Ik heb een gerust geweten. Ik heb ze ook zelf gemaakt, jaren geleden. En dus als ze mij vragen, zal ik dat heel oprecht doen', aldus Danneels. Maar hij wil verder geen actieve rol spelen.

Storm

Danneels was naar Ieper gekomen om zijn visie uiteen te zetten over de kerk als instituut en gelovig zijn vandaag. Maar de kardinaal beseft dat de storm in de kerk lang niet is gaan liggen.

'Ik heb ook al meerdere stormen meegemaakt in mijn leven, bijna even erg als deze. Neen, het is altijd moeilijk geweest. En onze reputatie berust op één mens, Christus zelf. En wij doen ons best om die niet teveel te schenden. Maar de wervingskracht die uitgaat van de kerk is niet de mijne, of van mensen of van de paus. De wervingskracht gaat uit van het evangelie en van Christus', aldus Danneels.

Onze partners