Danneels verhoord door federale gerechtelijke politie

06/07/10 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

De kardinaal is dinsdag de hele dag verhoord in het kader van seksueel misbruik in de kerk. Hij werd geconfronteerd met Peter Adriaenssens.

Kardinaal op rust Godfried Danneels is dinsdag de hele dag ondervraagd door de federale gerechtelijke politie in Brussel. Hij werd op de rooster gelegd over informatie over seksueel misbruik in de kerk die hij heeft gekregen en waarmee hij mogelijk niets zou gedaan hebben. Danneels werd geconfronteerd met Peter Adriaenssens.

Danneels kwam dinsdagmorgen omstreeks 9.40 uur aan bij de federale gerechtelijke politie en verliet het gebouw dinsdagavond om 19.45 uur. Na afloop gaf hij geen commentaar.

De kardinaal werd verhoord als getuige. Hij moest antwoorden op de beschuldiging van slachtoffers van seksueel misbruik dat hij op de hoogte was van misbruik, maar daar niet tegen zou zijn opgetreden.

Bij de huiszoekingen die speurders op 24 juni uitvoerden in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en de toenmalige commissie-Adriaenssens werd ook Danneels geviseerd. Het gerecht nam in zijn woning zijn persoonlijke computer mee.

De speurders wilden dinsdag van hem weten of hij heeft gedaan wat hij kon om op te treden tegen seksueel misbruik.

Confrontatie met Adriaenssens

Eerder legden de speurders al tweemaal Peter Adriaenssens op de rooster, de voorzitter van de intussen ontbonden commissie die zich bezighield met het seksueel misbruik in de kerk.

Adriaenssens werd dinsdag een derde maal ontboden bij de federale gerechtelijke politie, op het moment dat Danneels er werd verhoord.

Adriaenssens werd geconfronteerd met de kardinaal. Over de inhoud wilde de kinderpsychiater na afloop niets kwijt. Hij zei wel dat Danneels geschokt was en verrast dat feiten met een dergelijke ernst met hem in verband gebracht werden.

Onze partners