Danneels ontkent doofpotoperatie inzake misbruik Vangheluwe

23/04/10 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:30

Rik Devillé zegt dat hij kardinaal Danneels in de jaren negentig op de hoogte heeft gebracht van het misbruik. Danneels ontkent.

Volgens gepensioneerd priester Rik Devillé heeft hij kardinaal Godfried Danneels al midden jaren negentig op de hoogte gebracht van het misbruik van de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Danneels ontkent dat. Het parket opent intussen een onderzoek naar Vangheluwe hoewel de feiten verjaard zijn.

Vrijdag raakte bekend dat Vangheluwe ontslag neemt omdat hij een neefje van hem jarenlang seksueel heeft misbruikt.

De feiten zijn intussen zowel strafrechtelijk als kerkrechtelijk verjaard. Vangheluwe gaat dus vrijuit.

Niettemin opent het parket van Brugge een onderzoek naar Vangheluwe, aldus procureur Jean-Marie Berkvens.

De beslissing werd genomen na de persconferentie waarop het ontslag van de bisschop werd aangekondigd.

Volgens Berkvens is het de plicht van het parket om dat te doen, al weet hij niet of het onderzoek iets kan opleveren om Vangheluwe alsnog te veroordelen.

'AlmiddenjarennegentigaanDanneelsgemeld'

Intussen zegt gepensioneerd priester Rik Devillé dat hij al in in het begin van de jaren negentig op de hoogte was van het misbruik van Vangheluwe en dat hij dat toen aan kardinaal Godfried Danneels heeft gemeld.

Volgens Devillé kwam daar echter geen respons op, zo zei hij aan VTM. 'Wat er met mijn melding is gebeurd, weet ik niet', aldus Devillé.

Danneels ontkent

In een reactie zei Danneels vrijdag bij monde van zijn woordvoerder zich niet te herinneren dat hij destijds een melding heeft gekregen over het misbruik van Vangheluwe. De vroegere aartsbisschop herinnert zich een dergelijk gesprek niet.

Zaterdag verklaarde Danneels tijdens een persconferentie dat hij voor april 2010 niet op de hoogte was van de feiten. Danneels heeft toen Vangheluwe, diens slachtoffer en familie ontmoet.

Dat gesprek kwam er op vraag van Vangheluwe. Danneels had een tweede ontmoeting verwacht, maar er kwam geen teken meer van de familie.

Danneels ontkende nogmaals dat hij in de jaren negentig iets gehoord heeft over het misbruik van Vangheluwe.

Hij ontkent ook dat hij ook maar een schijn van een poging heeft ondernomen om het misbruik door bisschop Roger Vangheluwe in de doofpot te steken.

Onze partners