Dan toch bonus en vertrekpremie voor geredde bankiers

Banken die overheidssteun genieten zouden hun topmanagement toch nog bonussen en een vertrekvergoeding kunnen toekennen. Dat blijkt uit een wetsontwerp van minister van Financiën Koen Geens

Over dat wetsontwerp bericht De Tijd. De regering-Di Rupo kwam bij de regeringsvorming eind 2011 overeen om bonussen en opstappremies te verbieden bij banken die gered zijn met belastinggeld. Dat verbod zou gelden zolang de instellingen overheidssteun genieten in de vorm van kapitaalparticipaties, leningen of waarborgen. Het gaat concreet om bestuurders en leden van het directiecomité van Dexia, Belfius, Ethias, KBC en BNP Paribas Fortis.

Uit het wetsontwerp dat Geens klaarstoomt, blijkt echter dat de mogelijkheid wordt opengelaten om bonussen en vertrekvergoedingen te geven. De opstapvergoeding moet beperkt blijven tot twaalf maanden loon, staat er. Ook vertrekpremies hoger dan twaalf maanden loon blijven in sommige gevallen mogelijk.

Nog niet goedgekeurd

Bonussen zouden niet helemaal onmogelijk worden bij banken met overheidssteun. Variabele verloningen zouden nog toegekend kunnen worden als de instelling ze kan rechtvaardigen. Ze moeten dat voorafgaandelijk voorleggen aan de Nationale Bank.

De teksten van Geens zijn nog niet goedgekeurd door de voltallige regering. Verwacht wordt dat er na het zomerreces over gediscussieerd wordt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content