'Damascus getroffen door Israëlische raketaanvallen'

05/05/13 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

De Syrische hoofdstad Damascus is door een reeks zware explosies getroffen. De Israëlische luchtmacht zou een konvooi met Iraanse wapens gebombardeerd hebben, alsook een onderzoekscentrum en een legerkazerne.

'Damascus getroffen door Israëlische raketaanvallen'

De Israëlische luchtmacht heeft een konvooi met Iraanse wapens in Damascus gebombardeerd, zo berichtte de Israëlische radio onder aanhaling van westerse inlichtingendiensten. Daarnaast hebben de Israëlische gevechtsvliegtuigen ook een militair onderzoekscentrum ten noorden van Damascus aangevallen, zei een Amerikaanse topambtenaar op de nieuwszender NBC. En op de Arabische nieuwszender al-Jazeera verluidde het dat de kazerne van een elite-eenheid van het leger en de Republikeinse Garde werd aangevallen. Informatie over eventuele slachtoffers werd niet gegeven.

Doel van de aanvallen waren Iraanse raketten van het type Fateh-110 die bestemd waren voor de Libanese Hezbollah-militie, meldde Radio Israël. Die raketten hebben een reikwijdte van ongeveer 300 kilometer. Syrië wordt gebruikt als "transitland" voor Iraanse wapenleveringen aan Hezbollah.

'Als een aardbeving'

De Israëlische radio citeerde Syrische oppositiebronnen die verklaarden dat op een halfuur tijd acht opeenvolgende explosies te horen waren. Een inwoner van Damascus zei dat de ontploffingen de stad door elkaar schudden als een aardbeving. Andere ooggetuigen berichtten over helle lichtflitsen in de omgeving van Damascus en oorverdovende explosies.

Israël weigert commentaar
Het Israëlische leger weigert de berichten te bevestigen of te ontkennen. "We geven geen commentaar", stelde een Israëlische legerwoordvoerster in Tel Aviv.

Zaterdag waren er al berichten over een raid van de Israëlische luchtmacht in Syrië, wellicht met als doel wapens bestemd voor Hezbollah. (Belga/MI)

Onze partners