Daklozen en asielzoekers bezetten gebouwen

29/11/10 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:45

Alleenstaande volwassenen en asielzoekers bezetten gebouwen in Laken en Anderlecht.

Alleenstaande volwassenen die onderdak hadden gevonden in het Noordstation in Brussel logeren sinds zondagavond in een voormalig tehuis in Laken. Een veertigtal Pakistaanse asielzoekers bezet sinds maandagnamiddag een gebouw in Anderlecht.

Dat meldt de vluchtelingenorganisatie CRER (Coordination contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation).

De vluchtelingen die in het Noordstation verbleven, wilden eerst een pand bezetten in Fonsnylaan nabij het Zuidstation, maar dat bleek volgens woordvoerder Oscar Flores van de CRER onbewoonbaar.

De asielzoekers trokken daarop naar het voormalig home in Anderlecht. Volgens Flores verblijven ze er in goede omstandigheden, met kamers en sanitair.

De mensen vertrokken uit het Noordstation nadat de burgemeester van Schaarbeek hen had bevolen naar een verdieping lager te verhuizen.

Volgens Flores en Bernard De Vos, algemeen afgevaardigde voor de rechten van het kind van de Franse gemeenschap, zouden de asielzoekers daar 'omringd worden door hekken', in het zicht van de reizigers. Bovendien zouden ze daar volgens hen in 'de tocht' gezeten hebben.

Pakistaanse asielzoekers

Anderzijds bezet een groep van een veertigtal Pakistaanse asielzoekers volgens Flores sinds maandagnamiddag een gebouw met verschillende verdiepingen aan de Clemenceaulaan in Anderlecht.

Volgens Flores zijn het allemaal asielzoekers en zijn sommigen onder hen al jaren in België. Het gaat vooral om mannen tussen de 25 en 60 jaar.

Lees meer over:

Onze partners