Dader schietpartij wilde wraak nemen op rechter

04/06/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

De man werd in 2007 na een huurgeschil door vrederechter Isabelle Brandon uit zijn appartement gezet.

De dader van de dubbele schietpartij in het Brusselse vredegerecht handelde uit wraak. Dat heeft het Brusselse parket vrijdag bevestigd. De man was al bekend bij het gerecht.

De 47-jarige Iraniër was in 2007 na een huurgeschil door vrederechter Isabelle Brandon, die hij donderdag samen met een griffier doodschoot, uit zijn appartement gezet.

Een aanslepend conflict met de verhuurder van het appartement was voor het vredegerecht van het 4de kanton in Brussel geëindigd. De rechter velde een vonnis dat in het voordeel was van de verhuurder, waardoor de verdachte op straat kwam te staan.

De man schoot de rechter en een griffier donderdag tijdens een zitting van het vredegerecht neer met een pistool van kaliber 7.65. Hij blijkt dat in de periode na het vonnis te hebben gekocht.

Verdachte richtte wapen op politie bij aanhouding

Na de feiten zegt de man door het stadscentrum te hebben gedwaald, waarna hij omstreeks 19.30 uur werd opgepakt in het Brusselse Warandepark na een nieuw schietincident. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom was er trouwens getuige van hoe de verdachte werd opgepakt.

Volgens korpschef Guido Van Wymersch van de Brusselse lokale politie richtte de man bij zijn aanhouding zijn wapen op de agenten nadat hij geweigerd had zijn wapen te laten vallen en op de grond te gaan liggen.

Volgens Van Wymersch heeft de politie daarop in de lucht geschoten om de aandacht van de verdachte af te leiden. Een agent ontwapende hem daarna met een slag van een wapenstok.

Dader bekend bij gerecht

De dader van de dubbele moord in het Brussels vredegerecht was trouwens al bekend bij het Brussels gerecht, aldus het parket.

De man kreeg in 2005 de gunst van de opschorting toen hij voor de Brusselse correctionele rechtbank terechtstond in een zaak van slagen en verwondingen. Ook in de jaren negentig moest de man zich al voor de rechtbank verantwoorden wegens geweldfeiten.

Onze partners