'Cultuursector heeft bijdrage aan besparingen al geleverd'

24/01/12 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) vindt niet dat Vlaanderen nog verder mag besparen op cultuur. 'Als je nu nog fors gaat besparen, snijd je echt wel in het vlees'

'Cultuursector heeft bijdrage aan besparingen al geleverd'

© Belga

Dat benadrukte ze op de VRT-radio. "Als het van mij afhangt, denk ik dat de cultuursector zijn bijdrage geleverd heeft." Door de tegenvallende groei moet de Vlaamse regering op zoek naar 200 tot 500 miljoen euro om de begroting in evenwicht te krijgen.

Voor Cultuur staat momenteel 480 miljoen euro ingeschreven. "Ik zal er in ieder geval voor vechten dat dit bedrag ook in de begroting blijft staan", stelde Schauvliege strijdvaardig.

Nieuwe erkenningen

Dit jaar is immers belangrijk omdat het tijd is voor nieuwe erkenningen, verduidelijkte de minister. In totaal liepen voor 150 miljoen euro aanvragen binnen. "Dat is veel meer dan de voorziene 93 miljoen, er zullen dus hoe dan ook al scherpe keuzes moeten gemaakt worden", klonk het.

Sponsoring

Al hoopt ze dat de sector ook zelf op zoek gaat naar alternatieve financiering, zoals sponsoring bijvoorbeeld. "Je ziet dat in sport veel meer en in cultuur nog te weinig", oordeelde ze. "Al mag het niet overheersen, ik zou het niet gezond vinden als voorstellingen gedomineerd worden door sponsors."

Fiscaal

Tot slot liet Schauvliege nog verstaan dat ze de tax-shelter - die cultuurinvesteringen fiscaal aantrekkelijker maakt - graag uitgebreid ziet. "We zijn vragende partij om dat uit te breiden, maar het is federale materie", besloot ze. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners