Cruciale week voor preformateur Di Rupo

09/08/10 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Voor de onderhandelaars zit de pauzeweek in de preformatie erop.

De komende week wordt cruciaal in het lange proces van de regeringsvorming. In principe wordt preformateur Elio Di Rupo eerlang weer verwacht bij de koning om verslag uit te brengen over zijn opdracht.

De pauzeweek in het formatieberaad zit erop. Maandag en dinsdag heeft Di Rupo nog bilaterale contacten, maar vanaf woensdag zouden de zeven partijen (N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!) weer gezamenlijk rond de tafel gaan zitten.

Di Rupo werkt intussen aan een 'non-paper' met een kader voor de echte regeringsonderhandelingen. Volgens Franstalige bronnen zou hij die woensdag aan de onderhandelaars voorleggen.

De preformateur moet nog ook nog definitief duidelijkheid geven over het feit of Ecolo en Groen!, die deelnemen aan de gesprekken over de staatshervorming met partijen die samen een tweederdemeerderheid hebben in het parlement, wel dan niet van de coalitie deel zullen uitmaken. De groenen dringen aan op duidelijkheid.

Vertrouwen

Intussen moet uit een peiling van Het Nieuwsblad/De Gentenaar blijken dat het vertrouwen van de Vlaming in N-VA-voorzitter en voormalig informateur Bart De Wever en in Di Rupo nog is toegenomen sinds de verkiezingen van 13 juni.

Voor de peiling werden duizend Vlamingen ondervraagd. Daarvan zegt 69 procent achter De Wever te staan. Achtenveertig procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in Di Rupo. Meer dan 58 procent denkt dat hij het goed zal doen als premier.


Lees meer over:

Onze partners