Cruciale ontmoeting van De Wever en Di Rupo

20/09/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

Sinds 14.30 uur zitten ze samen met de koninklijke bemiddelaars. PS en CDH voerden maandagochtend de druk nog op.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo zitten sinds maandagnamiddag omstreeks 14.30 uur weer samen met de koninklijke bemiddelaars. Het lijkt de ultieme poging om de onderhandelingen tussen de zeven partijen van de preformatie weer op gang te trekken.

Bijna honderd dagen na de verkiezingen zit de preformatie al enkele weken strop over een herziening van de financieringswet en de eis van de N-VA voor meer financiële responsablisering van de deelstaten.

De N-VA eist garanties vooraleer de onderhandelingen weer van start gaan, maar de PS wil de zaak enkel bekijken in een groter geheel en wijst erop dat alles met alles samenhangt (B-H-V, herfinanciering van Brussel, de financieringswet).

PS-kopstuk Paul Magnette benadrukte dat zondag heel duidelijk. Hij haalde uit naar de N-VA, die volgens hem een probleem van betrouwbaarheid heeft.

Enkele uren voor de cruciale vergadering van De Wever en Di Rupo met de bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters voerden PS en CDH de druk op de N-VA nog op.

Politieke vijanden

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) zei maandag op de RTBF-radio dat N-VA-voorzitter Bart De Wever toegevingen moet doen. 'Als nationalisten op zoek zijn naar superioriteit voor één groep en zelfs de vernietiging van een andere groep willen, dan worden het politieke vijanden', zo luidde het scherp.

Ook het CDH roerde zich. Staatssecretaris Melchior Wathelet zei op Radio 1 dat zijn partij wel degelijk open staat voor responsabilisering. 'Wij zijn zelfs vragende partij voor responsabilisering', aldus Wathelet. Maar hij vroeg van de N-VA een teken van vertrouwen.

Onze partners