Crombez zet puntjes op de 'i' na interview Vande Lanotte

05/02/16 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:35

Sp.a-voorzitter John Crombez wil geen ondubbelzinnigheid laten bestaan over het standpunt van de Vlaamse socialisten in het asieldossier. Aan de Conventie van Genève mag niet geraakt worden, zegt hij in reactie op een interview van partijgenoot Johan Vande Lanotte. Al sluit Crombez de deur niet voor "pragmatische oplossingen".

Crombez zet puntjes op de 'i' na interview Vande Lanotte

© BELGA

"De grote les die we uit de voorbije maanden kunnen leren is dat de Conventie van Genève niet werkt in een situatie als deze. Als er ergens een groot gewapend conflict is, slaan zo veel mensen op de vlucht dat we ze onmogelijk allemaal asiel kunnen verlenen", zegt Vande Lanotte vrijdag in een interview met Knack.be.

'Conventie van Genève stellen we niet ter discussie'

Sleutelen aan de Conventie van Genève kan echter niet voor de socialisten, onderstreept voorzitter Crombez. "Die stellen we niet ter discussie. Wij willen oplossingen die passen binnen de internationale verdragen, waaronder de Conventie van Genève." Niettemin zijn alternatieve oplossingen absoluut nodig, aldus de sp.a-voorzitter.

"Op dit moment is er al meer dan een jaar chaos in en buiten de grenzen van de EU, verdrinken mensen op weg naar Europa en vallen gezinnen en kinderen ten prooi aan mensenhandelaars. Er moeten dringend oplossingen gevonden worden hiervoor."

'Alternatieve oplossingen zijn nodig'

Vande Lanotte oppert in dat verband de mogelijkheid om nieuwkomers juridisch het statuut van ontheemden te geven. En dus niet het vluchtelingenstatuut. De facto zou de Conventie van Genève over de rechten van erkende vluchtelingen daardoor omzeild worden. "We moeten pragmatische oplossingen zoeken waarbij we met zo veel mogelijk landen samen zo veel mogelijk mensen op een convenabele manier opvangen", argumenteert hij in het interview.

Crombez sluit het voorstel van Vande Lanotte niet uit. "Alternatieve oplossingen zijn nodig. België heeft dat al ooit toegepast. Ik doe geen deur toe in de zoektocht naar pragmatische oplossingen die een einde maken aan de verdrinkingen", aldus nog Crombez. "Maar daarvoor is geen wijziging nodig aan de Conventie van Genève."

Crombez botste deze week op forse interne kritiek nadat hij zich in belangrijke mate achter het plan van de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samsom had geschaard. "Het is onvolmaakt, maar het is de start van een discussie en ik ga elke oplossing steunen die de boel controleerbaar en beheersbaar maakt", zei Crombez achteraf. In en opiniestuk schreef Knack-redacteur Walter Pauli daarover dat Crombez 'met die ene groteske stommiteit het morele gezag van zijn partij heeft aangetast en dat hij devoor zichzelf moet uitmaken of hij nog het gezicht van de sociale oppositie kan zijn'. (Belga/NSK)

Onze partners